Gemeenten krijgen de wettelijke bevoegdheid om aanbieders van ongezonde voeding, zoals snackbars, te weren uit de omgeving van scholen en uit wijken waar al een onevenredig aanbod aan fastfood is. Dat is een van de maatregelen waarmee het kabinet overgewicht onder jongeren wil tegengaan.

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Eén op de zes kinderen is te dik. In sommige wijken gaat het zelfs om 1 op 3 jongeren. Ook de helft van de volwassenen heeft overgewicht. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid investeert daarom ook in het gezonder maken van plekken waar kinderen veel tijd doorbrengen, zoals scholen en sportverenigingen. Ook mogen aanbieders van ongezonde voeding geen reclame meer maken die is gericht op jongeren.

Mensen moeten in principe zelf kunnen bepalen wat ze eten en drinken, zegt Van Ooijen. Maar door het steeds groeiende aanbod aan fastfood, onderweg naar school of via reclame op sociale media, ‘word je aan de lopende band verleid om ongezonde keuzes te maken’, zegt de staatssecretaris.

Redactie VNG Magazine