Gemeenten willen eigen inwoners, mantelzorgers en mensen met een vitaal beroep zoals leraren en agenten, voorrang kunnen geven bij de verkoop van een deel van de bestaande koopwoningen. De VNG roept daarom de Kamer op tegen het amendement te stemmen dat zorgt dat gemeenten deze mogelijkheid niet krijgen.

Gemeenten zien dat hun inwoners, die zijn geworteld in hun gemeenschap, geen kans hebben op de woningmarkt in hun eigen dorp of wijk. Mantelzorgers kunnen niet wonen in de buurt van degene waarvoor ze zorgen. En scholen kunnen geen leraren vinden, omdat deze geen huis kunnen kopen in de buurt. Dit heeft een negatieve gevolgen voor de leefbaarheid van wijken en dorpen en maakt inwoners moedeloos.  

Stem tegen amendement 11

Minister De Jonge wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om mensen met lagere inkomens te helpen bij het vinden van een betaalbare woning. Niet alleen bij nieuw te bouwen woningen, maar ook bij bestaande koopwoningen die worden verkocht. De minister wil deze mogelijkheid regelen in een wijziging van de Huisvestingswet. 

De wijziging die nu voorligt in de Tweede Kamer regelt precies wat gemeenten wensen en hun inwoners nodig hebben. Een aantal fracties stelt nu voor deze mogelijkheid voor bestaande woningen uit het wetsvoorstel te schrappen. De VNG betreurt amendement 36190-11 dat bestaande koopwoningen uit de wet wil halen. Daardoor wordt het hele doel van de wetswijziging ondergraven en vissen nu vaak kansloze woningzoekenden weer achter het net. De VNG roept de Kamer op tegen dit amendement te stemmen.

Ook mensen met lager inkomen hebben recht op koopwoning

Uit de evaluatie van de Huisvestingswet blijkt dat het wenselijk is om in geval van schaarste op de woningmarkt ook de toewijzing van goedkope koopwoningen te reguleren. Gemeenten willen dat ook mensen met een smalle beurs een huis kunnen kopen. 

Voorheen hadden gemeenten wel deze mogelijkheid, maar die is in 2014 geschrapt. Minister De Jonge wil de mogelijkheid opnieuw invoeren vanwege het toenemende woningtekort en de hoge koopprijzen. 

Wens om toewijzing koopwoningen te reguleren 

Met name betaalbare woningen zijn schaars. Starters en middeninkomens hebben nauwelijks kansen. Door regulering van de toewijzing kunnen goedkopere woningen worden gereserveerd voor lagere inkomensgroepen en is het mogelijk om meer kansen te bieden aan woningzoekenden die een sociale of economische binding hebben met de gemeente, zoals eigen inwoners, mantelzorgers en mensen met een vitaal beroep. Aangezien de meeste woningen behoren tot de bestaande voorraad, willen gemeenten niet alleen kunnen sturen op nieuwbouw, maar maar ook op een deel van de bestaande koopwoningen.

VNG-reactie aan Tweede Kamer op debat en amendement Huisvestingswet (pdf, 97 kB)