Sinds 2 mei is het loket voor aanvragen van de Financiële Herplaatsingsgarantie open. Geïnteresseerde investeerders kunnen zich melden via volkshuisvestingnederland.nl. Gemeenten kunnen zichzelf melden als investeerder of de woningbouwcorporatie uit hun regio ernaar verwijzen.

Ga naar de regeling op volkshuisvestingnederland.nl

Risico voor gemeenten blijft aanzienlijk

De VNG verwelkomt de regeling omdat die gemeenten en woningbouwcorporaties kan helpen om sneller en beter huisvesting te realiseren voor kwetsbare groepen. Het stappenplan voor herplaatsing voorziet in een gedegen pakket om het daadwerkelijke risico op een verlies bij herplaatsing te verminderen.

Wel wijst de VNG gemeenten erop dat het risico dat zij dragen aanzienlijk blijft. Ook moeten zij rekening houden met bijkomende kosten, in het bijzonder het grond- en bouwrijp maken van een locatie en eventuele kosten voor het ter beschikking stellen ervan. Deze worden niet door de garantieregeling gedekt.

Gemeenten moeten 25% van de risicosom per project inleggen. Het rijk dekt 60%. Is de gemeente zelf investeerder, dan draagt naast de 25% ook de resterende 15% risico. De hoogte van het verlies wordt berekend op basis van de boekwaarde van het object op moment van verkoop en de daadwerkelijke verkoopprijs.

Herplaatsingsladder

Inschrijvers van de regeling committeren zich ook aan een herplaatsingsladder. Dit is een stappenplan waarbinnen de investeerder samen met de gemeente in escalerende stappen via provinciaal en nationaal niveau gaat op zoek naar passende en renderende vervolglocaties. Een nog door het rijk op te zetten nationale marktmeester ziet toe op een tijdig en ordentelijk verloop.

Meer informatie