Spanje heeft het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie van Zweden overgenomen. De 4 prioriteiten van het nieuwe voorzitterschap richten zich onder andere op meer sociale en economische rechtvaardigheid, de groene transitie en een verenigd Europa. 
 

Minder afhankelijk van derde landen en meer banen aantrekken

Volgens Spanje is de EU te afhankelijk van derde landen als het aankomt op de productie van hernieuwbare energie, digitale connectiviteit en geavanceerde robotica. Het land wil deze trend keren en nieuwe bedrijven en banen naar Europees grondgebied trekken. 

Daarbij hoort ook meer inzet op de vooruitgang van de groene transitie. Het bevorderen van de groene transitie stelt, volgens Spanje, de EU in staat om de afhankelijkheid van energie en grondstoffen te verminderen, de elektriciteitsrekening te verlagen, bedrijven concurrerender te maken en een miljoen banen te creëren.

Grote rol voor gemeenten bij meer sociale en economische rechtvaardigheid

Ook richt het Spaans voorzitterschap zich op meer sociale en economische rechtvaardigheid. Het land benadrukt het belang van niet alleen economische groei, maar ook eerlijk verdeelde welvaart.

Gemeenten spelen een grote rol in het ondersteunen van het concurrentievermogen van Nederland, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor rechtvaardigheid en inclusiviteit op het gebied van werkgelegenheid, inkomensverdeling en sociale ondersteuningssystemen. 

Een versterking van de eenheid in Europa 

Ten slotte richt Spanje zich op het versterken van de eenheid binnen Europa. In een wereld van onzekerheid en toenemende geopolitieke spanningen is het volgens Spanje van groot belang dat de EU verenigd blijft. De eenheid van Europa is van cruciaal belang voor Nederlandse gemeenten, onder andere om een effectief asielbeleid te kunnen waarborgen.

Uitwerking van wetsvoorstellen heeft aanzienlijke invloed op gemeenten 

Verder neemt Spanje het voortouw op lopende wetgevingsvoorstellen. Dit zijn onder andere de resterende wetten uit de Green Deal, zoals de bodemgezondheidswet en de stedelijk afvalwaterrichtlijn en de Digital Decade. Deze wetgeving heeft talrijke aspecten die lokaal moeten worden uitgewerkt heeft aanzienlijke gevolgen voor gemeenten.

Spanje is voor de vijfde keer voorzitter

Het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie rouleert tussen EU-lidstaten en wisselt elke 6 maanden. Het motto van het Spaanse voorzitterschap is ‘Europa, dichterbij’. De aftrap vond plaats in Oekraïne. Spanje zal voorzitter zijn van 1 juli 2023 tot 1 januari 2024.