2 jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne zijn sommige gemeenten die VNG International ondersteunt, al begonnen met de uitvoering van lokale herstelplannen. Een van de resultaten is dat de afvalinzameling voor zo’n 10.000 inwoners van Ochakiv is verbeterd dankzij de aanschaf van een bulldozer.

VNG International is de eerste internationale organisatie die Oekraïense gemeenten ondersteunt bij de wederopbouw. We werken samen met 4 Oekraïense gemeenten in de regio’s Kherson en Mykolaiv: Beryslav, Vysokopilla, Ochakiv en Kherson.

Aanschaf materieel

Deze gemeenten ontvangen subsidies uit het SDLG-project van VNG International en uit het VNG Fonds. Daarmee is materieel voor de projecten gekocht, zoals bulldozers, vuilniswagens voor grofvuil, minigraafmachines en bussen. De fondsen worden ook gebruikt om de projectmanagementvaardigheden van ambtenaren te verbeteren.

Ondanks de moeilijke omstandigheden levert het lokale team van VNG International in Oekraïne een enorm waardevolle bijdrage aan de wederopbouw. Dankzij onder andere de steun van gemeenten kan VNG International de projecten in Oekraïne voortzetten.