Na de gemeente Westland is op 14 juni een eerste groep gemeenten aangesloten op PGB2.0, het nieuwe systeem voor de uitvoering van het persoonsgebonden budget.

Budgethouders, vertegenwoordigers en zorgverleners van de gemeenten Drimmelen, Gorinchem, Nederweert, Opmeer en Veere kunnen met ingang van vandaag het PGB Portaal gebruiken.

Voor Drimmelen, Gorinchem, Nederweert en Veere gaat het om budgethouders met een pgb vanuit de Wmo. Voor Opmeer krijgen budgethouders toegang met een pgb vanuit de Wmo en de Jeugdwet.

Pgb-zaken snel geregeld

In het PGB Portaal kunnen budgethouders, vertegenwoordigers en zorgverleners hun pgb-zaken eenvoudig zelf regelen. Van het opstellen van een zorgovereenkomst tot het declareren van de geleverde zorg. Doordat alle partijen in hetzelfde portaal werken, gaat dit eenvoudiger en sneller. En door de geautomatiseerde controles is de kans op het maken van fouten kleiner.

Op de website www.MijnPGB.nl staat stap voor stap uitgelegd hoe het nieuwe portaal werkt. Ook zijn hier instructiefilmpjes te vinden met uitleg over het invoeren van bijvoorbeeld een zorgovereenkomst. Voor medewerkers van gemeenten is samen met VNG Connect een e-learning ontwikkeld Werken met het PGB Portaal.

Berichtenverkeer via Gemeentelijk Gegevensknooppunt

Het berichtenverkeer tussen de betrokken partijen wordt ook via het PGB Portaal geregeld. Daarvoor geldt dat gemeenten met de komst van PGB2.0 niet langer handmatig, maar veilig en eenduidig via het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk) hun Toekenningsberichten aanleveren, gebruikmakend van de nieuwe iPgb2.0.1- standaard. Deze standaard wordt beheerd door Zorginstituut Nederland.

Aansluiting gemeenten

De aansluiting van deze eerst groep gemeenten wordt met alle betrokken partijen zorgvuldig geëvalueerd. De lessen worden meegenomen bij de aansluiting van volgende groepen gemeenten in 2023.

Aline Molenaar, directeur van Per Saldo, de landelijke vereniging van mensen met een pgb, is verheugd. “Wij zijn enorm blij dat een nieuwe groep gemeenten nu aansluit op het PGB Portaal. Zodat hun budgethouders en zorgverleners kunnen profiteren van dit geweldige portaal. Het geeft ook de gemeenten veel meer inzicht in het pgb-dossier van zorgovereenkomsten en declaraties. Daardoor kunnen medewerkers veel beter het gesprek aangaan met de budgethouders. Wat ons betreft een win-win. Dat het een goede voorbode mag zijn voor de grotere uitrol volgend jaar.”