Criminelen met een strafblad werken regelmatig als zzp’er in de jeugdzorg of gehandicaptenzorg om criminele activiteiten te maskeren.

Dat blijkt uit onderzoek van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland Een flink deel van de 87 onderzochte zzp’ers in de zorg is eerder veroordeeld voor misdrijven. Sommigen hebben zelfs een hele waslijst aan delicten op hun naam staan. In totaal vonden de onderzoekers 192 veroordelingen bij 28 van de 87 onderzochte zzp'ers.

Burgemeester René Verhulst van Ede is geschrokken van de resultaten, Hij is echter niet verbaasd dat het werk als zzp’er in de zorg gebruikt wordt als dekmantel. De gemeente kwam vaker dit soort voorbeelden tegen en vroeg RIEC Oost-Nederland daarom het fenomeen nader te onderzoeken.

De onderzoekers noemen het werk als zzp’er een ideale dekmantel voor criminelen. Ze geven het als alternatieve verklaring voor het hebben van vermogen. Ook de werktijden en locaties maken de zorg als dekmantel interessant. Hiermee hebben ze een alternatieve verklaring waarom ze op een bepaald tijdstip of bepaalde locatie aanwezig zijn.

Verhulst verklaarde tegenover RTL Nieuws dat de resultaten van het onderzoek het topje van de ijsberg zijn. Volgens hem gebeurt dit niet alleen in Oost-Nederland, maar op grote schaal in heel Nederland. ‘Als er ergens makkelijk geld verdiend kan worden, heb je voor je het weet een netwerk van criminelen die elkaar helpen. Met bijvoorbeeld valse ID’s of diploma’s.’

Volgens Verhulst is de kans groot dat veel van de onderzochte personen ook nu nog altijd actief zijn in de zorg. Hij wil, naast meer controle op valse papieren, dat het snel mogelijk wordt om gegevens over veroordeelde of verdachte personen uit te wisselen. Dat mag nu niet. Daardoor kunnen criminelen dit werk gewoon blijven doen, maar dan bij een andere instelling of in een andere regio.