Bijna twee derde van de mensen die huurtoeslag ontvangen, gaat erop achteruit met de in het coalitieakkoord voorgestelde veranderingen. Het Nibud adviseert het kabinet om nog eens goed naar de voorstellen te kijken. De VNG is het eens met deze conclusie, die aansluit op onze zorgen over bestaanszekerheid.

Rapport Nibud

In het coalitieakkoord staat de afspraak om het systeem van huurtoeslag per 2024 aan te passen. Uit de Nibud-analyse blijkt dat de groep huurders met huurtoeslag die de minimaal onvermijdbare uitgaven niet kan betalen, in dat geval groeit van 38% nu naar 64%. Het kan volgens het Nibud niet de bedoeling zijn dat een ander systeem voor huurtoeslag leidt tot meer geldproblemen onder huurtoeslagontvangers.

Zorgen VNG

Wij vinden het rapport van het Nibud van groot belang voor de nadere besluitvorming over het wetsvoorstel. De conclusie van het Nibud onderstreept onze eerder geuite zorgen over de huurtoeslag en bestaanszekerheid in het algemeen. In onze consultatiereactie van begin augustus schreven we al: ‘De bestaanszekerheid van een grote groep inwoners ligt momenteel onder het vergrootglas door de sterk stijgende kosten voor levensonderhoud. … Door de implementatie van de huurtoeslagaanpassing komt de bestaanszekerheid van deze groep nog verder onder druk te staan.’