Op woensdag 30 november en donderdag 1 december vond de 152e Plenaire Zitting van het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) plaats. De leden van het CvdR bespraken de oorlog in de Oekraïne, het Europese jaar van de Jeugd en de energiecrisis. 

2022 was het Europese jaar van de Jeugd

De pandemie is vooral voor jongeren een moeilijke periode geweest. Nu de samenleving weer opkrabbelt, is contact en aandacht voor hun zorgen enorm belangrijk. Daarom riep de Europese Unie (EU) het jaar 2022 uit tot het Europees Jaar van de Jeugd. De CvdR blikte terug op een succesvol jaar. Ufuk Kăhya, wethouder van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en lid van het CvdR, wees in Brussel op het belang om jongeren bij beleid te betrekken. En nog belangrijker dat zij de kans krijgen om hun talenten te ontplooien.

Gemeente ’s-Hertogenbosch wil gelijke kansen creëren voor alle kinderen

Daarnaast sprak Kăhya over de Gelijke Kansen Agenda van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Door het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren te stimuleren, hun horizon te verbreden en hen te laten opgroeien in een stabiele omgeving zouden meer gelijke kansen ontstaan. De gemeente werkt binnen het initiatief onder andere samen met scholen, kinderopvang, welzijn, sportverenigingen en cultuurinstellingen.

De energiecrisis raakt vooral meest kwetsbaren inwoners

De Nederlandse leden van het CvdR waren het erover eens dat vooral kwetsbaren de hoogste prijs betalen in de huidige energiecrisis. Er moet geïnvesteerd worden in verduurzaming om uit de crisis te komen en huishoudens te beschermen tegen hoge energierekeningen. Dit betekent dat er meer aandacht moet zijn voor hernieuwbare elektriciteit, investeringen in netten en het potentieel van groene waterstof. Ook moeten lokale en regionale vergunningverlenende instanties beter ondersteund worden.

Provincie Drenthe start met isolatieprogramma voor huishoudens

Tjisse Stelpstra, gedeputeerde van de provincie Drenthe, vertelde dat de provincie subsidie ​​heeft gekregen vanuit het Europese ELENA Programma om huishoudens te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Er is alleen geen geld voor de uitvoering van de maatregelen. Dat moet veranderen. Daarom is Drenthe gestart met een isolatieprogramma voor huishoudens onder het sociaal minimuminkomen. Volgens Stelpstra zou iets dergelijks ook mogelijk moeten zijn op grotere schaal binnen de EU.

Meer informatie

Website van het Europees Comité van de Regio’s