Van 8 tot en met 10 oktober 2024 verwelkomt Den Haag lokale bestuurders vanuit de hele wereld voor de United Cities and Local Governments (UCLG) World Council. Tijdens de Council vindt de derde editie van de UCLG Municipal Peace Talks plaats.

World Council UCLG

De World Council is het belangrijkste beleidsbepalende orgaan van UCLG, de wereldvereniging van lokale overheden en verenigingen van gemeenten, en bestaat uit 350 lokale bestuurders. De World Council komt een keer per jaar bijeen om gezamenlijk beslissingen te nemen over het beleid van de organisatie, met als doel de effecten van mondiale vraagstukken op lokaal niveau, zoals economische ontwikkeling, klimaatverandering, conflicten en rampenbestrijding, onder de aandacht te brengen.

Deze editie van de World Council wordt in het kader van het 125-jarig jubileum van de gemeente Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht, georganiseerd onder het thema ‘A New Peace Agenda for Future Generations’. De World Council valt samen met het 20-jarig bestaan van UCLG in haar huidige vorm.

UCLG Municipal Peace Talks

Samen met de gemeente Den Haag organiseert de VNG met steun van het Vfonds onder andere een aantal sessies onder de noemer ‘Peace Begins Here: Local Solutions for Conflict’, als onderdeel van de UCLG Municipal Peace Talks. De Peace Talks brengen diverse organisaties en deskundigen samen om de essentiële rol van lokale overheden bij het bevorderen van vrede en dialoog te bespreken en te verkennen. 

Lees meer over deze sessies en meld u aan

Inkomend voorzitterschap UCLG

Tijdens de Council vindt ook de jaarvergadering plaats. Daar neemt burgemeester Van Zanen het roulerend voorzitterschap over van burgemeester Altay van Konya, Turkije. Hij wordt over een jaar opgevolgd door de burgemeester van Daejeon in Zuid-Korea, Lee Jang-Woo. Van Zanen is al sinds 2016 actief binnen UCLG en was de afgelopen 2 jaar al executive president van UCLG. Naast Jan van Zanen behartigen ook Sharon Dijksma, VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht, en Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss, de belangen van Nederlandse gemeenten binnen UCLG.