Gemeenten maken zich grote zorgen over de condities waaronder zij de Wmo uitvoeren. Het is zaak dat het rijk de randvoorwaarden voor een deugdelijke decentrale uitvoering van de Wmo samen met gemeenten in beeld en op orde brengt.

Dat schrijven de VNG en Divosa in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat met staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) over o.a. zijn ambitie en plannen ten aanzien van de Wmo (donderdag 31 maart).

Snelheid en gezamenlijkheid in keuzes over houdbaarheid Wmo

De VNG en Divosa pleiten al langer voor een gezamenlijk onderzoek met het rijk naar de houdbaarheid van de Wmo. We zijn blij dat de staatssecretaris hier gehoor aan geeft en de ministers van BZK en Financiën betrekt bij de uitwerking. We vragen de Kamer aan te dringen op snelheid en gezamenlijkheid in de keuzes over de houdbaarheid van de Wmo in het toekomstige zorgstelsel en bijbehorende maatregelen. We vragen ook aandacht te houden voor een samenhangend stelsel van ondersteuning zoals dat wordt ervaren door inwoners en professionals.

Snelle uitwerking van een eerlijke bijdrageregeling

Als het om houdbaarheid van de Wmo gaat, is het abonnementstarief een graat in de keel van gemeenten. Door de aanzuigende werking stijgt het gebruik van huishoudelijke hulp, woonvoorzieningen en hulpmiddelen, en staat de beschikbaarheid van voorzieningen in de Wmo onder druk. We vragen de Kamer de staatssecretaris te verzoeken om een snelle uitwerking van een eerlijke bijdrageregeling. Daarnaast vragen we om de financiële compensatie voor financiële tekort bij gemeenten (€ 260 miljoen) te regelen in de Voorjaarsnota. Het uitgangspunt blijft voor ons (conform artikel 108.3 van de Gemeentewet) dat gemeenten volledig gecompenseerd worden voor de meerkosten van het abonnementstarief. 

Maak een hoofdlijnenbrief per maatschappelijke opgave

We nemen als organisaties van gemeenten liever de maatschappelijke opgaven als uitgangspunt dan afzonderlijke wetten als de Wmo, Jeugdwet of Participatiewet. In de propositie 'De Winst van het sociaal domein' benoemen we de 3 belangrijkste maatschappelijke opgaven voor de komende periode:

  • bestaanszekerheid herstellen
  • kansengelijkheid vergroten
  • gezond leven makkelijker maken

Om echt het verschil te kunnen maken op deze opgaven is integraal, samenhangend beleid nodig vanuit alle wetten en vanuit dezelfde mensbeelden, dat aansluit bij de uitvoering en steunend werkt voor professionals en inwoners. We pleiten daarom om aansluitend op de hoofdlijnenbrief voor de Wmo de staatssecretaris uit te dagen samen met zijn collega’s een hoofdlijnenbrief per maatschappelijke opgave te maken.

Meer informatie