Vijf burgemeesters uit de regio Midden-Nederland, onder wie Sharon Dijksma van Utrecht, hebben in een brandbrief aan minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie) aandacht gevraagd voor explosies in woonwijken.

Volgens de burgemeesters worden steeds meer explosieven gevonden of vinden er explosies plaats.

Die explosies hebben een gigantische impact, zegt burgemeester Dijksma vandaag in het AD. ‘We zien een verschuiving in de manier waarop criminelen elkaar het leven zuur maken. Gelukkig hebben we recentelijk minder schietpartijen, maar nu zijn het die vreselijke ontploffingen bij huizen.’

Volgens Dijksma lopen gemeenten steeds op tegen hiaten in procedures, bijvoorbeeld belangrijke informatie die niet mag worden gedeeld tussen gemeente, politie en het Openbaar Ministerie.

De brief aan de minister is ook ondertekend door de hoofdofficier van justitie en politiechef Martin Sitalsing van Midden-Nederland. De schrijvers willen met minister Yeşilgöz in gesprek om te zoeken naar een passende oplossing voor ‘een situatie waarin de dreiging reëel blijft, maar de maatregelen om de omgeving te beschermen beperkt zijn’.

Redactie VNG Magazine