Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) moet snel met maatregelen komen om de overlast door e-bikes en het gevaar die zij veroorzaken, aan te pakken. 43 gemeenten hebben daar in een brief aan de minister op aangedrongen.

Het zijn vooral de opgevoerde e-bikes die volgens de gemeenten problemen opleveren vanwege het grote verschil in snelheid ten opzichte van andere gebruikers. ‘De bestuurders van opgevoerde e-bikes zijn een gevaar op het fietspad’, staat in de brief. De wethouders noemen expliciet ook de variant met dikke banden, de fatbikes.

De wethouders, waaronder de initiatiefnemers van de brief Melanie van der Horst van Amsterdam en Bas van Leeuwen (beiden D66) van Haarlem, wijzen erop dat bestuurders onverzekerd zijn als de bike niet is goedgekeurd door de RDW. ‘Dat brengt grote aansprakelijkheidsrisico’s met zich mee.’ 

Hoewel het departement al onderzoek doet naar beleidsmaatregelen om het opvoeren van e-bikes tegen te gaan, naar aanleiding van moties van de Tweede Kamer, is volgens de wethouders nú actie nodig vanwege de urgente situatie op straat. Als mogelijke maatregelen noemen zij een landelijk verbod op de verkoop van opvoersetjes en het instellen van een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes. 

Onder de brief staan de handtekeningen van de wethouders van grote steden als Utrecht, Rotterdam en Groningen, maar ook kleinere gemeenten als Bloemendaal, Alphen aan den Rijn, Hendrik-Ido-Ambacht en Soest tonen zich bezorgd.

(Redactie VNG Magazine)