Inwoners van Bonaire en Greenpeace eisen in een ultimatum actie van de Nederlandse overheid in de klimaataanpak en dreigen met een rechtszaak.

Initiatiefnemers zijn Greenpeace en zeven inwoners van Bonaire. Zij stellen dat de Nederlandse overheid te weinig doet om inwoners van Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. In een brief hebben zij premier Rutte tot eind september de tijd gegeven om actie te ondernemen.

Bonaire hoort officieel bij Nederland en geldt als bijzondere gemeente. In de brief schrijft Greenpeace klimaatactie voor héél Nederland te willen. Maar die actie blijft uit. Er wordt geen onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering op het eiland gedaan. Ook bestaat er geen wet- of regelgeving die de inwoners beschermt tegen de gevolgen van klimaatverandering, en zijn geen financiële middelen beschikbaar gesteld.

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) was enkele dagen geleden op Bonaire om de klimaatverandering en de aanpak daarvan te bespreken. Hij laat weten dat de urgentie van de klimaataanpak op het eiland duidelijk is. Jetten wil samen met de Klimaattafel Bonaire het eiland duurzaam en weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.