Hoe versterk je het vakmanschap van ambtsdragers in het decentraal bestuur, zodat ze om kunnen gaan met grote uitdagingen die op hen afkomen? Welk waarden van vakmanschap zijn belangrijk bij opgaven als het herwinnen van vertrouwen van burgers of transities rond energie en voedsel? 

Publicatie helpt te reflecteren op waarden van bestuurlijk en ambtelijk vakmanschap

De Argumentenfabriek maakte in opdracht van 6 beroeps- en belangenverenigingen van decentrale ambtsdragers, de VNG, het rijk en het A&O fonds Gemeenten de publicatie Toekomstbestendig decentraal bestuur: waarden van bestuurlijk en ambtelijk vakmanschap (pdf, 657 kB). Dit tabletboek (speciaal geschikt voor het lezen op een tablet) stimuleert burgemeesters, wethouders, raads- en Statenleden, waterschapbestuurders, griffiers, gemeentesecretarissen en rekenkamerleden te reflecteren op waarden van bestuurlijk en ambtelijk vakmanschap.

Grote uitdagingen vragen om hernieuwde reflectie

Het decentrale bestuur staat voor grote uitdagingen, zoals het herwinnen van vertrouwen van burgers in de politiek, schaarse ruimte in steden en landelijk gebied en de omgang met nieuwe technologie zoals AI. Deze ontwikkelingen vragen om een hernieuwde reflectie op de kernwaarden van vakmanschap binnen het decentraal bestuur.

'Toekomstbestendig decentraal bestuur' bevat compacte visualisaties die snel overzicht bieden. Het biedt niet alleen een analyse van de ontwikkelingen, maar ook concrete handvatten en denkrichtingen voor ambtsdragers om specifieke waarden van hun vakmanschap beter uit te dragen. Denk aan de suggestie om persoonlijke motieven en drijfveren bij standpunten en beslissingen te delen om de waarde authenticiteit te versterken. De publicatie is een uitnodiging om met collega's in gesprek te gaan over de waarden die het vakmanschap van ambtsdragers in het decentraal bestuur kenmerken, en hoe deze in de toekomst te waarborgen en versterken.

Ga aan de slag met het versterken van uw vakmanschap

De VNG heeft mede het initiatief genomen voor deze publicatie. We roepen u op om de publicatie door te nemen en te reflecteren op de inzichten die het biedt. Dit kan aan de hand van het tabletboek of via speciaal ontwikkelde gespreks- en reflectiekaarten. Alle producten zijn te downloaden via www.argumentenfabriek.nl/decentraalbestuur.

Overweeg om met collega’s en andere ambtsdragers een gesprek te organiseren over de besproken thema's, en hoe deze binnen uw gemeente van toepassing zijn. Dit is een kans om stil te staan bij uw eigen rol en invulling van vakmanschap, en om gezamenlijk te werken aan een toekomst waarin het lokaal bestuur zijn cruciale rol in de samenleving blijft vervullen.