Minister van Financiën Sigrid Kaag werkt aan wetgeving om geldautomaten bereikbaar te houden. In de tussentijd roept ze de banken op de huidige dienstverlening in stand te houden.

Het kabinet vindt het belangrijk dat de bereikbaarheid van geldautomaten nu en in de toekomst is gewaarborgd. Daarom worden de drie grootbanken wettelijk verplicht de huidige infrastructuur in stand te houden. De drie, ING, Rabobank en ABN AMRO, zijn gezamenlijk eigenaar van de bekende gele Geldmaat-automaten.

De afgelopen jaren is het betalingsverkeer verder gedigitaliseerd, maar nog steeds maken veel mensen gebruik van contant geld. Daarnaast zijn er veel mensen die afhankelijk zijn van contant geld om deel te nemen aan de samenleving.

De Nederlandsche Bank, banken, consumentenorganisaties en winkeliers spraken eerder af dat 99,76 procent van alle Nederlanders - hemelsbreed - binnen vijf kilometer moet kunnen pinnen. De leefbaarheid in dorpen en wijken is daarbij gebaat. De huidige vrijwillige afspraken blijken niet meer voldoende om contant geld bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar te houden. Daarom komt minister Kaag nu met wetgeving.

Ze wil daarmee ook voorkomen dat voor de opname van contant geld bij de Geldmaat-automaten tarieven worden berekend aan particuliere klanten van banken. Omdat contant geld relatief veel wordt gebruikt door mensen in kwetsbare posities met een beperkte financiële draagkracht, zou juist die groep onevenredig zwaar worden geraakt als banken voor het pinnen kosten in rekening brengen.

Redactie VNG Magazine