De eed of belofte mag in heel Fryslân ook in het Fries, maar ook daarbuiten, worden uitgesproken. Dat bevestigt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. Ze stuurt een brief aan de Friese gemeenten om de regels te verduidelijken.

Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen. In januari ontstond onduidelijkheid over de vraag of nieuwe Nederlanders bij de naturalisatieceremonie die eed in Fryslân ook in het Fries mogen afleggen. Dat mag op basis van artikel 10 van de Wet gebruik Friese taal, maar niet alle gemeenten zijn bekend met die bepaling. 

Die bepaling geldt niet alleen voor naturalisaties, maar voor alle situaties waarin de eed of belofte moet worden afgelegd. Ook de uitgebreidere ambtseed, die per overheidswerkgever verschilt, mag in het Fries worden afgelegd, als de specifieke gemeente dat zo heeft geregeld. De bekrachtiging mag dus op basis van artikel 10 sowieso in het Fries, schrijft de minister.

Het kabinet en de provincie Fryslân werken aan nieuwe bestuursafspraken over het gebruik van de Friese taal. De huidige afspraken lopen eind 2023 af. Bruins Slot zal voor de tijd gemeenten per brief meer duidelijkheid geven over het gebruik van het Fries bij de eed of belofte.

Redactie VNG Magazine