Op de Woontop zijn de Nationale Prestatieafspraken (NPA) met woningcorporaties en de minister van VRO voor de komende 10 jaar herijkt. Voor gemeenten bieden de NPA houvast: hiermee kunnen we alles op alles  zetten zodat corporaties meer sociale huurwoningen kunnen bouwen. 

Wet regie op volkshuisvesting

In de Nationale Prestatieafspraken is vastgelegd dat verkoop van huurwoningen onderdeel is van de lokale prestatieafspraken tussen gemeenten en woningcorporaties. Ook is de doelstelling van 30% sociale huur en de gewenste gebiedsdifferentiatie omgezet in een afspraak met woningcorporaties en de minister. Daarmee nemen we een voorschot op de Wet versterking regie volkshuisvesting die nu bij de Tweede Kamer ligt. 

Balans gevonden

De woningcorporaties moeten naar de bouw van jaarlijks 30.000 woningen toegroeien, zodat de voorraad sociale huurwoningen weer toeneemt. In de Nationale Prestatieafspraken is een voorlopige balans gevonden tussen enerzijds investeringen in nieuwe sociale huurwoningen en het verbeteren van de bestaande woningen en anderzijds het matigen van de huurstijging. Deze balans is nodig, omdat betaalbaarheid en investeringen van corporaties niet met elkaar mogen concurreren. 

De VNG blijft zorgen houden over de houdbaarheid van het corporatiestelsel. We vinden dat de minister ervoor moet zorgen dat onze corporaties ook na 2030 kunnen blijven investeren in sociale huurwoningen en dat woningen betaalbaar blijven. Het aanvankelijke voorstel van de minister om de huren te verhogen met 6,1% is naar beneden gesteld tot een gemiddelde huurverhoging 4,5% voor het aankomende jaar. De VNG kon hier uiteindelijk mee instemmen, mede omdat Nibud-onderzoek laat zien dat in de meeste gevallen huurders met 4,5% een minder groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur. 

Verbeteren leefomgeving en woningen

De Nationale Prestatieafspraken gaan ook in op de samenwerking tussen gemeenten en corporaties op het gebied van leefbare wijken en verduurzaming van de voorraad. Veel van deze afspraken moeten op lokaal niveau verder ingevuld worden. Onder andere over in welke wijken gemeenten en corporaties extra inzetten op het verbeteren van leefbaarheid of het tegengaan van criminele ondermijning. 

De corporaties zijn goed op weg om de woningen met de slechtste labels uit te faseren. Het tempo van isoleren wordt verhoogd zodat een groot deel van de corporatievoorraad straks naar een aardgasvrije oplossing kan. Gemeenten werken daarvoor tijdig hun warmteprogramma’s uit.

Zie ook

Kabinet, Aedes en VNG: 30.000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar