Op 23 maart deed de rechtbank Noord-Holland een uitspraak over beslag op bijstand waarbij de gemeente maandelijks 5% afdroeg aan de beslaglegger en maandelijks vakantiegeld reserveerde. Deze uitspraak riep veel reacties op.

Naast vragen vanuit gemeenten zijn er op 14 april Kamervragen  gesteld. Hierover zijn de VNG en andere partijen uit de keten voor derdenbeslag in gesprek gegaan met het ministerie van SZW. Ook zijn gemeenten via een aparte mailing op de hoogte gebracht van de uitspraak en de Kamervragen.   

De VNG heeft eerder, in 2021, aan het ministerie van SZW gevraagd hoe gemeenten in de rol van derdebeslagene om moeten te gaan met de maandelijkse afdracht van 5% en de reservering van vakantietoeslag. Het ministerie van SZW gaf destijds aan dat het binnen de gemeentelijke beleidsvrijheid past dat gemeenten zelf afwegen of zij maandelijks of jaarlijks afdragen, zolang het belang van de inwoner voorop staat.  

De recente uitspraak en de antwoorden op de Kamervragen maken duidelijk: 

  • Welke overwegingen meespelen bij deze keuze,  

  • Hoe de afdracht van beslag en de reservering van vakantiegeld zich tot elkaar verhouden, en 

  • Welke wijze van afdracht de voorkeur heeft.  

De beslagvrije voet dient op maandelijkse basis gerespecteerd te worden. Het uitgangspunt is jaarlijks (het gereserveerde vakantiegeld) afdragen. Slechts in een aantal situaties is het wenselijk om maandelijks af te dragen, waarbij het vakantiegeld maandelijks uitbetaald wordt.  

Handelingskader

De VNG heeft voor gemeenten een handelingskader opgesteld. Dit handelingskader ondersteunt gemeenten bij de keuze voor maandelijkse of jaarlijkse afdracht, in combinatie met het reserveren of maandelijks uitbetalen van het vakantiegeld. 

Uitvoeringsscan

Op 22 augustus voert de VNG een uitvoeringsscan uit rond de impact die het aanpassen van deze werkwijze bij lopende beslagen heeft op gemeenten. We houden een sessie vanuit het perspectief van gemeenten als derde-beslagenen. Het gaat daarbij om gemeenten die nu maandelijks afdragen én maandelijks vakantiegeld reserveren. Hierbij nodigen wij dus medewerkers uit die verantwoordelijk zijn voor de afdracht van beslagen. Aanmelden is hier mogelijk. 

(Be)spreekuur

U kunt zich ook aanmelden voor het online (be)spreekuur over dit onderwerp. Dit (be)spreekuur vindt plaats op donderdag 7 september van 10.00 - 11.00 uur. Aanmelden is mogelijk via deze link.  

Meer informatie