Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is zowel een typische als een atypische publieke leider. Hij is, als het aankomt op het karakteriseren van zijn leiderschapsstijl, niet in een simpel hokje te stoppen.

Aan de ene kant vertoont Aboutaleb de algemene trekken van het burgemeesterschap: een faciliterend, bemiddelend en verbindend leiderschap waarbij pragmatisme hand in hand gaat met gezag en ‘zachte macht’. Aan andere kant deinst hij er niet voor terug om duidelijke en sterke boodschappen en visies te verkondigen over onderwerpen als de multiculturele samenleving, misdaad en terreur, vaak met een harde toon en stevige retoriek. 

Onderzoekers Warda Belabas en Jurian Edelenbos van de Erasmus Universiteit Rotterdam analyseerden hoe Aboutaleb, inmiddels bezig aan zijn derde ambtstermijn in Rotterdam, zich in zijn publieke optredens presenteert over grote maatschappelijke vraagstukken. Ze schreven hun bevindingen op in het essay Bruggen bouwen via harde en duidelijke taal.  

Hun conclusie is dat Aboutaleb een atypisch beeld laat zien. Zijn politieke visie en boodschap zijn voor Nederlandse begrippen ‘sterk’ te noemen, en hij combineert dit met de focus op regels, waarden en procedures om de democratie te beschermen. ‘Hierbij maakt hij gebruik van stevige retoriek maar ook de verbindende rol en taal om gemeenschappen nader tot elkaar te brengen.’ 
De persoon Aboutaleb toont aan dat een heroïsche of sterke leiderschapsstijl goed kan samengaan met een faciliterende en verbindende leiderschapsstijl, concluderen de onderzoekers. 

Redactie VNG Magazine