De VNG is positief over de toegenomen aandacht voor samenwerking tussen het rijk en de regio als het gaat om circulaire economie. Maar er is meer nodig. In een brief aan de Kamer pleiten we voor interdepartementale inzet, meer sturende wet- en regelgeving en een actieve rol voor het rijk in het UPV-systeem.
Lees onze inbreng voor het commissiedebat Circulaire economie (pdf, 65 kB)
Interdepartementale inzet
De transitie naar een circulaire economie vraagt om een significante wijziging van ons economische beleid, maar is tot op heden vooral belegd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een kabinetsbrede inzet (in de praktijk) is meer dan gewenst.
Meer sturende wet- en regelgeving
Via sturende wet- en regelgeving kunnen de financiële prikkels zo worden verschoven, dat producenten (meer) verantwoordelijkheid nemen voor het op de markt zetten en afdanken van hun producten. Alleen zo kunnen daadwerkelijk stappen worden gezet om de enorme hoeveelheid afval te verminderen. Afval waarmee gemeenten dagelijks worden geconfronteerd, met hoge maatschappelijke kosten.
Actieve rol voor het rijk
Een goed werkend systeem voor de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) kan de afvalproductie verlagen, kosten reduceren en de leefomgeving van inwoners verbeteren. Gemeenten spelen hierin vanuit de wettelijke zorgplicht een belangrijke rol, maar het rijk moet de regie nemen om de samenwerking tussen alle ketenpartners goed te sturen.