In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is er een impactanalyse uitgevoerd naar de invoering van het woonplaatsbeginsel beschermd wonen.

In het kader van de realisering van de toekomstvisie van de Commissie Dannenberg “Van beschermd wonen naar beschermd thuis” wordt beoogd een inclusieve samenleving dichterbij te brengen door te zorgen voor meer lokale voorzieningen en meer differentiatie in voorzieningen voor mensen die behoefte hebben aan beschermd wonen. Eén van de maatregelen om dit te bereiken is de invoering van het woonplaatsbeginsel voor beschermd wonen. Door de invoering van het woonplaatsbeginsel beschermd wonen verschuift de verantwoordelijkheid van gemeenten: van de gemeente waar iemand zich meldt voor beschermd wonen, naar de gemeente waar iemand ingezetene van is, de zogenaamde herkomstgemeente.

De invoering van het woonplaatsbeginsel beschermd wonen heeft als doel:

  1. zo veel mogelijk oplossen van de onevenredig belasting van gemeenten die van oudsher veel voorzieningen beschermd wonen hebben en/of voorzieningen uit een ander wettelijk kader die zorgen voor zij-instroom.
  2. het creëren van een prikkel voor alle gemeenten om te investeren in een adequate en zoveel mogelijk lokale ondersteuningsinfrastructuur en preventie voor cliënten met ggz problematiek.

In deze uitvoeringstoets wordt beschreven in hoeverre het woonplaatsbeginsel bijdraagt aan het doel van de invoering en welke knelpunten gemeenten zien, inclusief eventuele oplossingen hiervoor.

Domein

Sociaal domein

In opdracht van

Ministerie VWS

Jaartal

2020