Het ministerie van VWS heeft VNG gevraagd om een uitvoeringstoets te doen op de invoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp in de Wmo, het uniformeren van de start/stop/pauze van eigen bijdrage en aanpassing van de indexatie van de eigen bijdrage. De uitvoeringstoets is eind oktober 2022 opgeleverd.

De invoering heeft impact op alle partijen in de keten, Wmo-aanbieders, gemeenten, het ketenbureau i-Sociaal Domein, CAK, Zorginstituut Nederland en softwareleveranciers. Doel van de VNG uitvoeringstoets is om de impact en uitvoeringsconsequenties voor gemeenten in kaart te brengen en om inzicht te geven in risico’s en randvoorwaarden bij de implementatie vanuit gemeentelijk perspectief. Daarbij is ook zoveel mogelijk vanuit het perspectief van de gemeente naar de keten gekeken. Parallel aan deze uitvoeringstoets heeft het CAK een uitvoeringstoets uitgevoerd vanuit haar perspectief.

De belangrijkste aanbeveling is dat, gezien de sterke afhankelijkheden in de keten, de voorbereiding op de invoering in de keten in gezamenlijkheid wordt gedaan. Belangrijk is om nu al te starten met een stevige keten/programmasturing hierop, daarbij moet de tijdigheid én uitvoerbaarheid in de keten en voor en door de ketenpartners centraal staan.

Domein

Sociaal domein

In opdracht van

Ministerie VWS

Jaartal

2022