Een beknopt onderzoek dat de signalen uit de praktijk over de werking van de LAA voor gemeenten in beeld heeft gebracht.
De invoeringstoets is een beknopt en lichtvoetig onderzoek dat specifiek gericht is op het in kaart brengen van signalen over de werking en impact van nieuwe regelgeving in de praktijk, zowel voor de doelgroep als voor de uitvoerende instanties.
Deze toets wordt uitgevoerd op het vroegst mogelijke moment waarop er zinvolle informatie beschikbaar is over hoe de regelgeving in de praktijk functioneert. In tegenstelling tot beleidsevaluatieonderzoeken, ligt bij de invoeringstoets de nadruk niet op de doeltreffendheid of doelmatigheid van een regeling. De focus is primair gericht op signaleren in plaats van evalueren. Hoewel de invoeringstoets zelf niet per se oplossingen of aanbevelingen aandraagt, biedt het een waardevol startpunt voor een gesprek tussen uitvoering en beleid om samen te bepalen of en waar verbeteringen nodig zijn.
De centrale onderzoeksvragen voor deze invoeringstoets zijn:
Hoe pakt de regeling uit voor de uitvoering?
1. Ontstaan er in de uitvoeringspraktijk knelpunten of onbedoelde effecten?
2. In hoeverre is de kwaliteit van de uitvoering geborgd?
3. In hoeverre komt de praktijk overeen met de aannames uit de uitvoeringstoets?
De vragen van de invoeringstoets over de doelgroep voor wie de regeling bedoeld is zijn buiten scope. In de gesprekken met gemeenten is wel meegenomen of de gemeenten signalen ontvangen van burgers over de regeling.
De VNG is gevraagd om te onderzoeken hoe de regeling uitpakt voor de uitvoering van gemeenten. Deze invoeringstoets geeft de resultaten weer van dit onderzoek. Landelijke Aanpak Adreskwaliteit in het kort.