Op 1 januari 2021 is de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet in werking getreden. Schuldeisers moeten een beslagvrije voet hanteren om te voorkomen dat de schuldenaar na de verrekening of het beslag onder het absolute bestaansminimum terecht komt. Met het wetsvoorstel Stroomlijning Keten voor Derdenbeslag wordt een volgende stap gezet in de betere borging hiervan en het zoveel mogelijk voorkomen van ophoging van schulden met onnodige kosten.

Hiermee creëert het kabinet een wettelijke grondslag voor de verbeterde uitwisseling van gegevens tussen beslagleggende partijen bij samenloop van beslagen en verrekeningen. Daarnaast komt er een routeervoorziening voor de daadwerkelijke uitwisseling van de gegevens.

Deze impactanalyse geeft inzicht in de uitvoerbaarheid en de impact van de nieuwe regelgeving op de gemeentelijke organisaties. Tevens geeft de impactanalyse aanbevelingen voor een succesvolle implementatie. Onderzocht is wat er wijzigt in de werkwijze van de gemeente, wat deze veranderingen voor de organisatie betekenen, wat de verwachte effecten zijn, of de gemeente voldoende toegerust is voor een doeltreffende uitvoering en welke kosten en besparingen aan de gewijzigde regelgeving verbonden zijn.

De respondenten zijn positief over de plannen met betrekking tot de stroomlijning van de keten voor derdenbeslag en zien duidelijk de meerwaarde van het wetsvoorstel voor de schuldenaren en voor een efficiënte uitvoering van het proces van de beslaglegging. Wel zijn er nog verschillende vragen en onduidelijkheden met betrekking tot het wetsvoorstel en de routeervoorziening.

Domein

Sociaal domein

In opdracht van

Ministerie SZW

Jaartal

2021