In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en VNG is een impactanalyse uitgevoerd op de Basisregistratie Ondergrond (hierna: BRO). De impactanalyse is in augustus 2019 opgeleverd.

De Wet BRO is op 1 januari in werking getreden en is een centrale database met publieke gegevens over de Nederlandse ondergrond en onderdeel van het basisregistraties. De overheid beoogt met de BRO de informatievoorziening te verbeteren door publieke gegevens over de ondergrond op een gestandaardiseerde wijze aan zowel overheden als andere partijen beschikking te stellen. Er is gekozen voor een gefaseerde invoering waarbij in vier verschillende tranches in totaal 25 registratieobjecten moeten worden opgenomen in de BRO. Voor de registratieobjecten uit tranche 1 (geotechnische onderzoeken, bodemkundige boormonsterbeschrijvingen en de grondwatermonitoringputten) geldt sinds 1 januari 2018 een wettelijke verplichting.

In de impactanalyse is inzicht gegeven in de uitvoerbaarheid en de impact van de BRO op de gemeentelijke organisaties, in de wijze waarop gemeenten hun maatschappelijke opgaven kunnen vormgeven in relatie tot de energietransitie en specifiek tot Nederland aardgasvrij en in de impact van het opnemen van informatie over bodemverontreiniging in de BRO.

Domein

Dienstverlening en bedrijfsvoering, Fysiek domein

In opdracht van

Ministerie BZK, VNG

Jaartal

2019