Het wordt weer kouder in het land. Voor dakloze mensen een groot probleem. Gelukkig bestaat er de ‘Winterkoude opvang’. Gemeenten gaan daar verschillend mee om. Er worden 2 soorten Winterkoude opvang aangeboden. Eén is alleen geopend wanneer het buiten kouder aanvoelt dan 0 graden, de andere is, zoals in gemeente Tilburg, permanent open in de nachten tijdens de koude periode in ons land. We vroegen aan Hatice Yeter, beleidsmedewerker Sociaal hoe de Winterkoude opvang in Tilburg wordt vormgeven.

Hatice Yeter: 'We bieden permanente opvang in de winterperiode van ongeveer 20 november tot en met 1 april. Deze opvang wordt wel onderverdeeld in rechthebbenden en niet-rechthebbenden, zoals dakloze arbeidsmigranten. Beiden zijn gedurende de nacht open (van 20.00 – 08.00 uur) in deze periode. Dit beleid hanteren we al jaren en dat werkt heel goed in de praktijk. Je voorkomt dat dakloze mensen de warmte ‘elders’ gaan opzoeken in de nacht en het is het onze zorgplicht om iedereen in de winterkou op te vangen.

De winteropvang voor de rechthebbenden wordt georganiseerd bij de reguliere daklozenopvang en kan indien nodig opgeschaald worden. De opvang voor de niet-rechthebbenden wordt vooralsnog aangeboden in een ‘loods’ die speciaal voor dit doeleinde in gebruik is genomen. De loods is ingericht voor 40 tot 60 daklozen. Beiden moet je zien als een slaapzaal waar de gebruikers na 20.00 uur binnen kunnen komen. Ze krijgen wat warme soep en kunnen gebruikmaken van de douchevoorzieningen. ‘s Ochtends om 8 uur moeten ze weer vertrekken en krijgen ze bij vertrek een lunchtas mee. Er is geen dagactiviteit beschikbaar. Bij vrieskou overdag gaat de winteropvang eerder open. Uiteraard zijn er wel huisregels die in acht worden genomen. Deze kunnen verschillen per gemeente.

We werken samen met een aantal partners, denk hierbij aan St. Barka, Bemoeizorg, wijkagenten en Outreachend Interventie Team. Samen met deze partijen leiden we de daklozen toe naar de winteropvang en krijgen ze begeleiding tijdens hun verblijf. Indien het ‘s nachts 0 graden of kouder is en iemand klopt aan bij de winteropvang (om wat voor reden dan ook) worden ze altijd toegelaten. Echter zal er wel per casus bekeken worden wat er nodig is aan begeleiding en dergelijke.'

Meer weten over opvang bij winters weer? Bekijk dan de handreiking Winterkoude regeling.