De gevolgen van klimaatverandering, het tekort aan betaalbare woningen, de toenemende problematische schulden en het behoud van leefbaarheid in de stad en op het platteland. Het is slechts een greep uit de grote maatschappelijke opgaven waar Nederland nu al aan werkt, of dat binnenkort zeker moet gaan doen. 

Het zijn grote opgaven die complex zijn en veel impact hebben op onze inwoners en hun leefomgeving. Het beperkt zich niet tot de grenzen van een gemeente of regio of een bepaald beleidsterrein. De verschillende overheden moeten samen optrekken om snellere en betere resultaten te boeken. Om tot deze aanpak te komen hebben de koepels met het Rijk het Interbestuurlijk programma (IBP) opgezet.

Het programma streeft een andere wijze van denken, doen en handelen als één overheid na waarbij de uitvoeringspraktijk en de inwoners centraal staan. 

Maatschappelijke opgaven

In het Interbestuurlijk programma hebben gemeenten, het Rijk, provincies en waterschappen startafspraken gemaakt over tien maatschappelijke opgaven:

Deze opgaven zijn geagendeerd in de ‘Programmastart IBP' en zijn op 14 februari jl. door alle partijen onderschreven. Afgesproken is dat alle betrokken partijen (gemeenten, ministeries, provincies, waterschappen en andere betrokken partijen) tot aan de zomer de opgaven verder uitwerken en de dwarsverbanden (‘crossovers’) in kaart brengen.

Startdagen IBP

De VNG vindt het belangrijk dat het lokale geluid wordt gehoord bij het uitwerken van de opgaven. Daarom zijn gemeenteambtenaren uit het hele land op 4 en 5 april naar Den Bosch gekomen voor de startdagen van het IBP: hier werden vanuit de dagelijkse praktijk voorstellen ontwikkelend die tot de beste aanpak kunnen leiden.

Per opgave zijn één of meerdere kernteams opgericht. In totaal zijn zo'n 100 gemeenteambtenaren vertegenwoordigd in deze kernteams. De kernteams komen regelmatig bij elkaar, voeren overleggen met de IBP-partners (ministeries, provincies en waterschappen) en maken plannen voor het uitvoeren van de opgaven in de komende maanden.

Meer informatie