Aanslagen en WOZ-beschikkingen komen niet zomaar tot stand. De voorbereiding vormt een belangrijke bron voor het verkrijgen van de juiste gegevens om een aanslag op te leggen of te beschikken. Maar de invloed van de voorbereiding reikt verder. De voorbereiding kan ook invloed hebben op een eventuele bezwaar- of (hoger)beroepsprocedure. Zeker in het bestuursrecht (waarvan het belastingrecht een onderdeel is) vindt achteraf een toetsing plaats van de zorgvuldigheid waarmee de bestreden beschikking uiteindelijk tot stand is gekomen. 


Aandachtspunten

Kwaliteitscontrole

  • Gegevensset volledig en actueel maken:​ zijn inlichtingenformulieren en aangiften verwerkt? Zorg voor vooroverleg en voormeldingen vaststellingsovereenkomst
  • Evalueer oude ronde
  • Evalueer ontvangen bezwaarschriften en de afdoening ervan
  • Controleer gegevens van vaste klagers
  • Voer controlesteekproef uit aan de hand van oude bezwaarschriften (bijvoorbeeld door toetsen nieuwe waarden aan grieven uit vorige ronde)
  • Inventariseer te verwachten klachten (bijvoorbeeld gebreken en (grootschalige) bodemverontreiniging)

Voorbeeld vooroverleg

In het Rotterdamse vooroverleg wordt met meervoudige woningbezitters per object gekeken of de WOZ-waarde voldoet, waar de waarde op gebaseerd is en waarom de waarde niet voldoet. Dit gaat in eerste instantie door het uitwisselen van Excel-bestanden waarmee primaire en secundaire objectkenmerken worden uitgewisseld, later aangevuld met een gesprek. De nadruk ligt op de secundaire kenmerken, zoals ligging en onderhoud. Het moet leiden tot een WOZ-waarde waar beide partijen – gemeente en woningbezitters – zich in kunnen vinden.

In 2012 deed de gemeente Rotterdam voor het eerst ervaring op met het voeren van een vooroverleg met meervoudige woningbezitters. In dat jaar werd overleg gevoerd met 23 partijen. In 2013 is dit uitgebreid naar 30, iets minder dan aanvankelijk beoogd. Ze vallen soms af door een gebrek aan tijd of door een verschil van inzicht.

De ervaringen zijn grotendeels vergelijkbaar met vorig jaar, waarbij opgemerkt dat de voorbespreking met de partijen waar ook al in 2012 mee was gesproken, nu veel sneller en soepeler verliep. De aanpak vraagt vooral veel investeringen in het eerste jaar. De aanpak heeft als grote voordeel dat de bezwaren worden voorkomen. Hierdoor wegen de baten duidelijk op tegen de lasten. Hoewel de gemeente in de komende jaren meer meervoudige woningbezitters zou kunnen benaderen, richt zij zich vanwege het efficiënt inzetten van de beschikbare formatie op een aantal pensioenfondsen die meer dan 1.000 woningen in hun bezit hebben.

Uit: 'Doorbraak WOZ 2014, Ervaringen en effecten van een nieuwe ronde', Onderzoekscentrum Drechtsteden

 

Voorlichting vooraf

  • Belasting- en/of WOZ-krant, advertenties of artikelen in huis-aan-huisbladen, berichten op de website van de gemeente 
  • Wijkgewijze bijeenkomsten (inloopavonden, zelf georganiseerd of aansluiting gezocht bij andere organisaties zoals vak- of ouderenbonden, bewonersorganisaties, club- en buurthuizen)

Beschikken

  • Is gespreide verzending mogelijk? Het is lang niet altijd mogelijk, zo moet gecombineerde OZB/WOZ-beschikking binnen 8 weken na het begin van het kalenderjaar worden verzonden
  • Goede (digitale) toelichting
  • Taxatieverslag raadpleegbaar maken met DigiD
  • Standaardbezwaarformulier (digitaal) beschikbaar stellen?
  • Inrichten balie en klantcontactcentrum (KCC)