'Oog op uitvoering' is het thema van het VNG Jaarverslag 2019. Onderstaand een aantal voorbeeldprojecten uit dit jaarverslag.

Fietsenstalling bergt water

Jaarverslag VNG 2019 Voorbeeldproject 01

Het Stationsplein Noord in Zwolle krijgt een fonkelnieuwe inrichting met onder meer een nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor bijna 5,5 duizend fietsen. Het plein er bovenop wordt omgevormd tot een groen gebied waar je prettig kunt verblijven. Een klus met een dubbel doel; de fietsenstalling draagt ook bij aan het verminderen van de wateroverlast die  in de naastgelegen wijk Assendorp geregeld voorkomt. Onder de grond worden infiltratiekratten aangelegd om bij zware neerslag het water te kunnen opvangen. Dit past in het bredere beleid van de gemeente Zwolle  op het terrein van klimaat, energietransitie en CO2-reductie.

Wethouders in actie

Jaarverslag VNG 2019 Voorbeeldproject 02

Laat mensen die extra hulp nodig hebben niet in de kou staan. Kom gemeenten voldoende tegemoet bij de tekorten in de jeugdhulp en de ggz. Op 18 november 2019 waren 150 wethouders jeugd aanwezig bij het Kamerdebat over de problemen in de jeugdzorg. Ze waren met zovelen dat veel wethouders het debat buiten op een scherm moesten volgen. Actievoeren ligt niet in de aard van bestuurders, des te krachtiger is het signaal. De boodschap is tweeledig. Wijzigingen in het stelsel gaan de problemen niet oplossen en een betere uitvoering vraagt structureel om meer middelen. De grote opkomst illustreert de eendracht; samen staan gemeenten pal voor de jeugdzorg.

Zelfredzaam met hulp van technologie

Jaarverslag VNG 2019 Voorbeeldproject 03

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Dat is wat veel mensen het liefste willen. Technologie kan ouderen en andere mensen met een zorgvraag helpen om zelfredzaam te blijven en contact te houden met familie, vrienden en buren. In Den Haag brengt de opgave Zorg&Innovatie de Wmo, het sociaal domein en economie bij elkaar. In de iZi-ervaarwoning testen ouderen samen met technologie ontwikkelaars of (nieuwe) hulpmiddelen goed werken en of ze aansluiten bij hun behoeften. Er zijn meer dan negentig slimme oplossingen, zoals sociale robots, zorgrobots, seniorentablets en personenalarmering te vinden in deze woning.

BOA’s zijn zichtbaar en aanspreekbaar

Jaarverslag VNG 2019 BOA's

Gemeentelijke BOA’s zijn de ogen en oren van de stad en hebben een grote rol waar het gaat om leefbaarheid en veiligheid. Ze zijn zichtbaar en aanspreekbaar en komen in actie bij overlastmeldingen. Bijvoorbeeld een autowrak dat al wekenlang een schaarse parkeerplek bezet houdt, een voetgangersgebied waar gefietst wordt, honden die niet aangelijnd zijn of afvalcontainers waaromheen het vuil zich opstapelt. Door snel op te treden, lukt het doorgaans om de situatie beheersbaar te houden. Dat betekent niet dat ze meteen een boete uitdelen; een goed gesprek kan ook prima werken. Het gaat uiteindelijk om het realiseren van gedragsverandering.

Een park van burgers

Jaarverslag VNG 2019 Voorbeeldproject 05

Veel burgers willen meer van de lokale democratie dan eens per vier jaar een vakje rood kleuren. In het hele land zijn er initiatieven en projecten waarbij gemeenteraden invloed en zeggenschap delen met groepen burgers. De raad van Tilburg gaf in 2015 de inrichting van een tien hectare groot nieuw stadspark uit handen. De omvorming van het voormalige Van Gend&Loosterrein kwam tot stand met ideeën van Tilburgse burgers. Het spoor van Van Gend&Loos ligt er nog en is overgroeid met planten. Het Spoorpark is in 2019 geopend. Echt een plek voor en door burgers: er wordt van alles georganiseerd, van buurtcamping en zumbaworkshop tot openlucht schaaktoernooi.