Om de netcongestie aan te pakken, moeten er snel veel transformatorhuisjes bij komen. Gemeenten en netbeheerders zetten door heel Nederland hun schouders hieronder. Het gevoel van urgentie wordt breed gedeeld en op veel plekken in Nederland vinden netbeheerders en gemeenten elkaar om de versnelling en opschaling mogelijk te maken.  

Voor het plaatsen van de transformatorhuisjes moeten gemeenten met regionale netbeheerders (juridische) afspraken maken. De VNG heeft met GPKL en de netbeheerders landelijke afspraken hierover gemaakt in de vorm van onderstaand stappenplan. 

Stap 1

Een goede samenwerking tussen gemeenten en de regionale netbeheerders is cruciaal. Beide partijen streven ernaar dat de gesprekken over de plaatsing van trafohuisjes goed verlopen en de uitrol van de trafohuisjes past binnen het gemeentelijke beleid. Er zijn veel gemeenten waarin netbeheerders en gemeenten elkaar in aanpak en onderlinge afspraken vinden.  

Stap 2

Mocht er verschil van inzicht zijn over de juridische aard en/of de voorwaarden voor het plaatsen van de transformatorhuisjes, dan kunt u deze voorleggen aan de relatiemanager en/of gebiedsregisseur van de netbeheerder. Gemeente en netbeheerder zetten zich maximaal in om in goed overleg eruit te komen en onderling afspraken te maken over de juridische vorm en elementen als duur van de plaatsing, omstandigheden voor en mogelijkheid tot opzeggen, en de verdeling van kosten bij eventuele verplaatsing. 

Stap 3

Is er wel overeenstemming tussen gemeente en netbeheerder over de locatie van nieuwe trafohuisjes, maar lukt het niet overeenstemming te vinden op juridische punten, dan moet worden voorkomen dat werkzaamheden worden stilgelegd.  Neemt u in dat geval contact op met de VNG (energie@vng.nl) of GPKL (info@gpkl.nl). GKPL of de VNG stemt dan af met de betreffende netbeheerder of inderdaad beide partijen het eens zijn dat er geen rek meer zit in de onderhandeling. 

Met de netbeheerders is afgesproken dat in deze gevallen een tijdelijke oplossing kan worden geboden in de vorm van een tijdelijke overeenkomst. Daarin staat opgenomen waarover de netbeheerder en de gemeenten het eens zijn, maar wordt voor de juridische geschilpunten verwezen naar een structurele oplossing die we met elkaar nog moeten gaan formuleren. Netbeheerders zien op grond van deze tijdelijke overeenkomst tot medio 2025 af van het opstarten van gedoogprocedures. 

We wijzen nadrukkelijk erop dat we niet 100% garanderen dat er een structurele oplossing komt. Risico kan zijn dat dan (na Q2 2025) alsnog een gedoogprocedure wordt gestart. Probeer daarom bij voorkeur meteen tot een structurele overeenstemming te komen. Deze tijdelijke oplossing is niet van toepassing op al lopende of aangezegde gedoogprocedures.  

Lange termijn 

Voor de lange termijn gaan gemeenten (vanuit de VNG en GPKL) en netbeheerders gezamenlijk op zoek naar een oplossing die voor beide partijen goed werkt. Denk aan voorbeeldafspraken, een handreiking of regeling om duidelijkheid te geven over de juridische vorm en de voorwaarden. Om te komen tot structurele oplossing(en) starten de VNG, GPKL, regionale netbeheerders en NBNL een gezamenlijk proces met daaraan gekoppeld een meedenkgroep. Afgesproken is om hierover Q1 2025 overeenstemming te hebben.  

Meedenkgroep 

De VNG en GPKL gaan verschillende varianten voor een structurele oplossing uitwerken, zodat het voor iedere gemeente mogelijk is om een passende optie (als opvolging van de tijdelijke overeenkomst) te kiezen. De input en ervaring vanuit gemeenten is daarbij cruciaal, daarom zoeken we ambtenaren die hierover willen meedenken. Meld u aan voor de meedenkgroep