19 april 2021

Het gaat goed met Urban Chess. Steeds meer gemeenten gaan over tot het plaatsen van schaaktafels in de openbare ruimte. De teller staat nu op 24, In achttien andere gemeenten worden gesprekken gevoerd.
 

Schaaktafels in Den Haag

Daarnaast is al zeker dat er schaaktafels geplaatst gaan worden in Texel, Teylingen, Alphen aan den Rijn, Tholen, Nijmegen en Meerkerk. Amsterdam, Groningen en Utrecht gaan het aantal tafels dat er nu al is, uitbreiden.

Een halfjaar geleden zei initiatiefnemer Jesús Medina in VNG Magazine dat hij verwachtte dat het aantal gemeenten met schaakborden in een jaar tijd zou verdubbelen. Toen waren het er nog 17, het lijkt erop dat die schatting ruimschoots wordt gehaald.

Vorige week nog plaatste burgemeester Erik Boog van Diemen trots een foto op Twitter van een gecombineerd schaak/dambord. ‘Schaken en dammen in de buitenlucht verbindt’, aldus Boog. In Groningen deed Jorden van Foreest, winnaar van het Tata Steel-toernooi, vorige maand de openingszetten op twee nieuwe schaaktafels in het Noorderplantsoen, samen met wethouder Inge Jongman (ChristenUnie). Van Foreest is ook ambassadeur van het initiatief Urban Chess dat ernaast streeft in elke gemeente schaaktafels in de openbare ruimte te realiseren

Binnenkort gaat Capelle aan den IJssel over tot de plaatsing van niet minder dan tien schaaktafels, verspreid over de stad. In het AD/Rotterdams Dagblad zei wethouder Marc Wilson (Leefbaar Capelle) hierover: ‘Het helpt bij sociale cohesie, integratie, is goed voor de mentale gezondheid en zorg ervoor dat mensen elkaar ontmoeten.’ Den Haag plaatste drie tafels in het centrum van de stad, waar elke woensdagmiddag wordt geschaakt (foto).

Voorzitter Arkady Dvorkovich van de wereldschaakbond FIDE heeft zijn steun toegezegd voor verspreiding van Urban Chess naar andere landen. Het begin is er, laat Medina weten: ‘Pas nog ontmoette ik iemand die zich gaat inspannen voor Urban Chess in Brussel. En ik heb gesproken met een Nederlandse dame die al acht jaar in Antwerpen woont. Zij gaat het daar oppakken.’ Ook in Spanje krijgt het Nederlandse voorbeeld inmiddels navolging.