Gemeenten willen kennis en onderzoek in het sociaal domein maximaal benutten. Dat vraagt om kennisontwikkeling en -verspreiding: bottom-up, via lokale en regionale transformatiewerkplaatsen en kennisnetwerken.

ONDERZOEKS- EN ONTWIKKELTHEMA'S

Gemeenten hebben op veel vraagstukken onderzoeks- en ontwikkelvragen. De lokale/regionale beleidskeuzes en context zijn leidend: niet overal zijn dezelfde thema’s op hetzelfde moment actueel, maar er zijn wel thema’s die op veel plekken ‘opduiken’.

In gesprekken met gemeenten en kennisinstellingen haalden we op:

  • cliëntgericht werken
  • jeugd-GGZ
  • de nieuwe jeugdbeschermer
  • sociale teams
  • veilig thuis
  • effectiviteit re-integratie
  • integrale aanpak kwetsbare groepen

KENNISNETWERKEN en Werkplaatsen SOCIAAL DOMEIN

Kennisnetwerken

Geografische landkaart met een overzicht van regionale kennisnetwerken in Nederland, met focus op het sociaal domein.


Werkplaatsen

De 15 Werkplaatsen Sociaal Domein zijn verspreid over heel Nederland. Elke Werkplaats bestaat uit een samenwerkingsverband tussen hogescholen, zorg- en welzijnsinstellingen, gemeenten en vaak ook cliëntenorganisaties en kennisinstellingen.

Onderzoek naar integrale ondersteuning in het sociaal domein

Doel van dit onderzoek is om zicht te krijgen op de diversiteit van integrale ondersteuningsvormen in Nederland, de effectiviteit daarvan en de belemmerende en bevorderende factoren. Onderzoeksbureaus De Beleidsonderzoekers en DSP-groep voeren het onderzoek uit in opdracht van het rijk. De VNG is als lid van de klankbordgroep betrokken.

Meer informatie

Verkenning integrale ondersteuning sociaal domein

VNG-visie

De transformatie in het sociaal domein vraagt ook om een snellere transformatie van de kennisinfrastructuur. Gemeenten willen ondersteuning van de landelijke en regionale wetenschaps- en kennisinstellingen. Ook van het rijk vragen we snellere inzet op dit punt.

Bekijk het VNG-visiedocument Kennisinfrastructuur Sociaal Domein (pdf, 506 kB)