Nummer 10, 2016

Missing media-item.Auteur: Marten Muskee

Door innovatieve start-ups een kans te geven bij aanbestedingen kunnen gemeenten een forse impuls leveren aan de innovatiekracht van Nederland en creëren ze nieuwe bedrijvigheid en banen.

‘Risicomijdend gedrag is de dood in de pot’, hield Neelie Kroes, voorzitter van de StartUpDelta, de bezoekers op de eerste ochtend van het VNG Jaarcongres voor. Volgens Kroes is het nog steeds zo dat promotie volgt op een schone staat van dienst. Daarom vertoont iedereen risicomijdend gedrag bij aanbestedingen. ‘Die mentaliteit moet weg, risicovol gedrag moeten we niet afstraffen’, aldus Kroes. Andere landen gaan dan met de start-ups aan de haal en brengen wel allerlei innovatieve producten en diensten op de markt.

Kroes stelt dat de overheid via aanbestedingsprocedures omvangrijke investeringen in Nederland verricht. Dit enorme potentieel aan inkoopkracht betekent dat ook gemeenten hun steentje kunnen bijdragen aan de innovatiekracht, door ruim baan te geven aan start-ups met hun nieuwe technologieën en concepten. Naast bedrijvigheid en banen biedt innovatie ook hogere efficiencywinsten voor de overheid zelf.

‘Het voordeel van nieuwe ondernemers is dat ze strijdlustig zijn om het meest innovatieve product of dienst aan te bieden’, aldus Kroes. Startende ondernemers hebben als voordeel dat ze op individuele basis met ambtenaren tot een toegesneden product kunnen komen waarbij flexibiliteit en oplossingsgerichtheid vooropstaan. ‘Dat een contract met een startende ondernemer tot meer risico’s leidt dan een contract met een gevestigde partij,  is een onbewezen stelling’, aldus Kroes. ‘Nieuwe ondernemers leveren maatwerk in gemeenten waar niet ieder probleem hetzelfde is. Ambtenaren kunnen het proces begeleiden en hebben inspraak.’

Brief

Eerder dit jaar stuurde Kroes namens de StartupDelta samen met VNG-voorzitter Jan van Zanen een brief aan de vijf grootste gemeenten met het verzoek een voortrekkersrol te spelen in een nieuw publiek aanbestedingsbeleid (de gewijzigde Aanbestedingswet, red.). Het gaat met name om een grotere rol voor start-ups en het mkb waardoor innovatie een grotere kans krijgt. Partijen noemen het essentieel dat overheden best practices proactief en gezamenlijk verder versneld ontwikkelen en start-upvriendelijke procedures gemeengoed worden.

Van Zanen pakte de handschoen die Kroes de gemeenten tijdens het congres  toewierp dan ook graag op: ‘Gemeenten kunnen een rol spelen bij het versnellen van ontwikkelingen. Dat gebeurt ook op veel plaatsen. We nemen graag de uitdaging aan. Het is daarbij wel raadzaam dat koplopergemeenten samenwerken.’

De StartUpDelta verbindt startende (technologie)bedrijven aan overheden, kennisinstellingen en financiers. Het doel is Nederland aantrekkelijker te maken als vestigingsplaats voor startups en om jonge bedrijven te helpen om internationaal verder te groeien.  Kroes wordt als voorzitter van de StartUpDelta op 1 juli opgevolgd door Prins Constantijn.