Het Leer- en kennisprogramma Energieplanologie van de VNG, IPO, RVO en NBNL biedt medewerkers van provincies, gemeenten en netbeheerders basiskennis over energieplanologie en integraal programmeren. Ook vormt het programma een netwerk voor verdieping en de ontwikkeling van een gezamenlijke werkpraktijk. Het is bedoeld voor zowel medewerkers die nieuw zijn in het veld als voor collega’s die er al langer in werken.
Gemeenten, provincies en netbeheerders werken samen om het energiesysteem en ruimtelijke ordening op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld in provinciale energyboards, pMIEK programmering, energievisies en investeringsplannen. Die samenwerking heeft als doel investeringen in het energiesysteem integraal te programmeren, afgestemd op alle maatschappelijke wensen en behoeften.
Het ligt dan ook voor de hand om ook dit Leer- en kennisprogramma gezamenlijk op te zetten. Het bestaat uit 3 onderdelen:
- Opleiding: 5 opleidingsdagen waarin medewerkers van gemeenten, provincies en netbeheerders samen leren over ruimtelijke ordening en energiesysteem.
- Een digitaal kennisplatform met een online bibliotheek met inhoudelijke en technische kennis, ook voor mensen die niet aan de opleiding deelnemen.
- Een online ‘community of practice’: een lerend netwerk van professionals die vanuit verschillende rollen werken aan het energiesysteem.
De opleiding is inmiddels vol, en ook de wachtlijst is helaas vol. Via de website en LinkedIn-pagina van het Leer- en kennisprogramma Energieplanologie kunt u de laatste ontwikkelingen op het gebied van energieplanologie volgen en kunt u zich aanmelden voor updates over bijeenkomsten en opleidingen.
Tijdens de kick-off bijeenkomst van het Leer- en kennisprogramma Energieplanologie op 25 november 2024 schetsten 4 sprekers een inhoudelijk beeld van waar de werelden van energie en ruimte in de dagelijkse praktijk bij elkaar komen. Bezien vanuit het perspectief van het werkveld van gemeenten, provincies en netbeheerders:
- Cor Hagen, van team Klimaat en Energie van het IPO, gaf een introductie over ruimtelijke ordening en de relatie met energiebeleid. Wat is ruimtelijke ordening? En waarom is het van belang voor het realiseren van onze beleidsdoelen op het gebied van klimaat en energie? Bekijk de opname van Cor Hagen
- Rana Berends, portefeuilleregisseur ruimtelijke ordening van Enexis Netbeheer, presenteerde de ‘Visie op Energieplanologie’ die zij samen met haar collega’s heeft opgesteld voor haar organisatie. Bekijk de opname van Rana Berends
- Harm Luisman, programmamanager van het Samenwerkingsprogramma Integraal Programmeren Energiesysteem (SP-IPE), nam ons mee in de aankomende grote ‘energieverbouwing van Nederland’ en hoe met integraal programmeren de werelden van energie en ruimte bij elkaar worden gebracht. Aan dit samenwerkingsprogramma nemen deel de ministeries van KGG, VRO en IenW, de VNG en IPO en NBNL. Bekijk de opname van Harm Luisman
- Xander Smit, van het onafhankelijke innovatienetwerk Transform, belichtte het energiesysteem vanuit decentraal perspectief. Met een presentatie van een aantal concrete instrumenten (ontwerpprincipes) die kunnen helpen om samen daaraan te werken. Bekijk de opname van Xander Smit
Als u de presentaties van de sprekers wilt ontvangen, kunt u die opvragen bij Sanne Roemen via info@vng.nl
In een ‘Aha!-Dialoog’ maakten alle deelnemers vervolgens op een interactieve manier de concrete stap naar de dagelijkse praktijk. Een paar uitdagingen waarvoor we gesteld zijn:
- De onderlinge afhankelijkheid en verbondenheid van energie en ruimte zit nog niet voldoende tussen de oren, zowel binnen overheden en netbeheerders, als onderling en met belanghebbenden.
- Er is behoefte aan een open dialoog om doordrongen te raken van de gezamenlijke belangen. Maar wie is waarvan en hoe krijg je partijen mee?
- Lokaal is meer eigenaarschap nodig. Gelukkig waren er ook goede ideeën om aan oplossingen te werken:
- Breng samen de totaalopgave in kaart, maak de onderlinge afhankelijkheden en interactie zichtbaar.
- Creëer zo een gedeeld toekomstperspectief en werk vanuit een concreet gemeenschappelijk doel.
- Maak rollen, verantwoordelijkheden en mandaat expliciet en zichtbaar. Knip de uitdaging op in stappen.
- Samen leren door samen te doen.