De oplettende lezer van deze eerste nieuwsbrief heeft wellicht opgemerkt dat er geen kernteam van gemeenten is samengesteld voor de opgave ‘passende financiële verhoudingen in het Interbestuurlijk programma. Tegelijkertijd zijn er veel vragen over zowel de financiële consequenties van het IBP als ook de uitwerking van de opgave ‘passende financiële verhoudingen’. Wij geven u de antwoorden!

De opgave passende financiële verhoudingen zoals uitgewerkt in hoofdstuk 9 van het IBP bestaat uit meerdere delen:

1. Normeringssystematiek

Met het ondertekenen van het IBP is de nieuwe normeringssystematiek (brede koppeling) een feit. Wat zijn daar de uitkomsten van en hoe staan die in verhouding tot het Interbestuurlijk programma? Hierover is deze week een VNG-ledenbrief verschenen (zie onder 'Meer informatie').

2. Herziening van de financiële verhoudingen

De herziening van de financiële verhoudingen gaat om de herziening van de Financiële Verhoudingswet. Diverse thema's worden hierin besproken, denk aan: centrumfunctie, kostenoriëntatie en belastingverevening. Tijdens de startdag op 5 april is hierover een informatiesessie gehouden. De VNG is voornemens om in het najaar 2018 diverse sessies in het land te organiseren. Mocht u voor die tijd vragen hebben over de herziening van de financiële verhoudingen dan kunt u terecht bij ton.jacobs@vng.nl

3. EMU-normering en integratie decentralisatie uitkering sociaal domein:

In het Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen worden binnenkort afspraken gemaakt over de  EMU-normering en overheveling integratie-uitkering sociaal domein (IUSD). Als hierover nieuwe ontwikkelingen zijn melden we deze in een volgende IBP-nieuwsbrief.

Financiële consequenties

Los van de opgave passende financiële verhoudingen zijn er ook vragen over de financiële consequenties van het IBP.

Welke financiële consequenties zijn er voor gemeenten naar aanleiding van het IBP?

 

 

In de ledenbrief besteden we ook aandacht aan het budgetrecht van de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist uiteraard over de inzet van de middelen. Met het Interbestuurlijk programma blijven ook de reguliere financiële spelregels van kracht (artikel 2 Financiële Verhoudingswet). In het Interbestuurlijk programma zijn ambities vastgelegd, echter geen bindende afspraken over de inzet die partijen gaan plegen en inzet van budgetten. Dit soort afspraken wordt per opgave in verschillend tempo gemaakt.

Enveloppen

Het kabinet heeft voor een aantal van de gezamenlijke opgaven enveloppen of andere intensiveringen voorzien in het regeerakkoord. Deze enveloppen zijn niet exclusief voor gemeenten. Bij de enveloppen kunt u bijvoorbeeld denken aan de envelop klimaat (onderdeel klimaatakkoord) en de regio envelop. De besluitvorming omtrent de enveloppen of andere intensiveringen hebben een eigen dynamiek. Ontwikkelingen melden we uiteraard in de IBP-nieuwsbrief.

Als u vragen heeft over de regio-enveloppen dan kunt u contact opnemen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en vragen naar Sarah Hannay en Mattijs Mooij.

Meer informatie