Afstemming tussen gemeenten en zorgverzekeraars

Q: Waarom is afstemming tussen gemeenten en zorgverzekeraars nodig?

A: Door de invoering van de Jeugdwet met de bijbehorende overheveling van de Jeugd-GGZ, maar ook door de hervormingen van de langdurige zorg (HLZ) komen gemeenten en zorgverzekeraars elkaar nadrukkelijker dan voorheen tegen. De zorgverzekeraars zijn immers voor deze zorgtaken de ‘huidige uitvoerder’ die samen met de gemeente zal moeten zorgen dat taken op gebied van Jeugd-GGZ en langdurige zorg worden overgedragen aan de ‘nieuwe uitvoerders’, de gemeenten. Op een aantal terreinen vraagt dit goede afstemming tussen gemeenten en zorgverzekeraars.

Q: Wat is afgesproken over de afstemming tussen gemeenten en zorgverzekeraars?

A: Afgesproken is dat er in elke regio een secretaris aangewezen wordt die de regie voert over het proces van de regionale overleggen. Omdat de secretaris 1) niet alleen werkt voor de gemeenten in de regio, maar ook 2) regie voert op de regionale samenwerking verzekeraars en gemeenten en het regionaal transitieoverleg wordt de secretaris weliswaar geleverd door gemeenten, maar vervult de secretaris een onafhankelijke regisserende functie voor alle betrokken partijen.

De afstemming zal in de regio’s zelf door gemeenten en verzekeraars moeten plaatsvinden aangezien het vaak juist regio-specifieke afstemming betreft over zorgcontinuïteit, vastgoed en arbeidsmarkt. Wel is op landelijk niveau een aantal globale afspraken gemaakt over hoe deze afstemming in de regio kan worden vormgegeven.

Op het gebied van inkoop Jeugd-GGZ wordt de afstemming tussen gemeenten (in jeugdregio's) en zorgverzekeraars ondersteund. Daar hebben verzekeraars aan de jeugdzorgregio’s 40 adviesuren toegezegd. Hierin wordt vooral gesproken over regiospecifieke marktkennis over de Jeugd-GGZ, zowel voor wat betreft de ervaringen met zorgaanbieders in de regio, als een aantal specifieke beleidsthema’s. De ervaringen die hier worden opgedaan raken aan de samenwerking, omdat het in veel gevallen gaat om dezelfde regio's en zorgverzekeraars.

Voor de voorbereiding op de HLZ, waaronder de invoering van de Wmo 2015 en de Wet langdurige zorg (Wlz), werken landelijke partijen VNG, VWS, Zorgverzekeraars Nederland en diverse branche- en cliëntenorganisaties samen. Deze partijen hebben afgesproken dat de regio’s ondersteund worden bij het voeren van hun regionale overleggen. Binnen de regio's zijn twee overleggen:

  • samenwerking gemeenten - zorgverzekeraars
  • brede transitietafels, waar alle bij de hervorming betrokken partijen met elkaar overleggen over onderwerpen als continuïteit van zorg, vastgoed en arbeidsmarkt.

Q: Waar vindt u alle veelgestelde vragen?