In juni en juli 2013 maakten Ipo en UvW afspraken met het ministerie van IenM over de hoofdlijnen van de nieuwe omgevingswet. Sommige afspraken hierin zijn ook van belang voor gemeenten.

Ipo

In juni 2013 ondertekenden minister Schultz van Haegen en gedeputeerde provincie Noord-Brabant De Boer namens het IPO een afsprakenkader. Hieronder is het gehele afsprakenkader na te lezen. Voor gemeenten is het van belang dat in de Omgevingswet een bijzondere bevoegdheid tot interveniëren voor de provincie wordt opgenomen. Dit stond nog niet in de toetsversie van de Omgevingswet. In het geval van dreigende lokale inbreuk op het provinciaal beleid kan de provincie van dit instrument gebruik maken. Voorwaarde is wel dat het voorspelbaar moet zijn wanneer de provincies gebruik maken van de interventiemogelijkheid en dat zij alleen terughoudend gebruik maken van dit instrument.
Deze afspraak is een belangrijke afspraak voor de VNG omdat deze gemeenten direct raakt. De VNG en IPO zijn momenteel in overleg om te bespreken op welke wijze de voorspelbaarheid van het instrument naar voren kan komen en hoe te waarborgen dat het instrument terughoudend wordt gebruikt.

UvW

Begin juli 2013 was ook de Unie van Waterschappen akkoord met de hoofdlijnen van de Omgevingswet. IenM en de Unie zijn overeen gekomen dat waterbeheerders bevoegd zijn om vergunningen te verlenen en te handhaven als het gaat om de veiligheid, kwantiteit en kwaliteit van water. Dit is nu geregeld in de Waterwet en de keur, de verordening van het waterschap. Burgers en bedrijven kunnen hun aanvraag indienen via één digitaal loket. Via de coördinatieregeling wordt afgestemde en gelijktijdige vergunningverlening geborgd. Daarnaast is overeengekomen dat het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) tot 2020 een verplicht karakter heeft.