Algemeen en gezondheidszorg
-
Informatie over COA locaties, aantallen kinderen, opvang en gezondheidszorg is te vinden op: www.coa.nl. Hier is ook de factsheet Gezondheidszorg voor asielzoekers te vinden.
-
GGD GHOR NL is contractpartner van het COA voor groepsgewijze gezondheidsvoorlichting en opvoeding. Opvoeden in Nederland kan één van de thema’s zijn. Opvoedondersteuning is een begrip dat veel aspecten kent. De GGD geeft voorlichting over opvoeding in NL, maar dat is geen ondersteuning. Een JGZ verpleegkundige kan individuele opvoedondersteuning geven, maar beperkt; binnen haar functie.
Het BAMBOO programma van GZA is een GGZ-preventieprogramma voor asielzoekers op vrijwel alle COA-locaties in Nederland. Het programma bestaat uit een training van vijf groepsbijeenkomsten die elk twee uur duren. De POH-GGZ van GZA leidt de bijeenkomsten. Bewoners krijgen tijdens deze training inzicht in hun persoonlijke sterke eigenschappen en leren hoe zij deze kunnen inzetten wanneer zij psychische klachten ervaren. Indien er meer zorg nodig is, wordt uitgelegd hoe iemand deze zorg kan krijgen.
- BAMBOO (GZA)
Bekostiging Jeugdhulp
-
Vervolg vraag: Gaat een gemeente dan zelf een pleeggezin zoeken en zijn de kosten voor de gemeente? Of kan er een beroep gedaan worden op Nidos en neemt Nidos dan de kosten voor zijn rekening?
De gemeente heeft dit uitbesteed aan de reguliere pleegzorg. De reguliere pleegzorg heeft in hun eigen bestand pleeggezinnen staan die voldoen aan allerlei kwaliteitseisen en normen om in aanmerking te komen voor een pleeggezin. Voor advisering kan er altijd een beroep gedaan worden op Nidos. In een (semi) vrijwillig kader en op indicatie van alleen een wijkteam kan er géén beroep gedaan worden op het bestand van opvanggezinnen van Nidos. Nidos kan hiervoor ook niet de kosten op zich nemen.
-
Nee, als het kind staat ingeschreven in het BRP dan krijgt de gemeente ook budget uit de algemene uitkering voor jeugdhulp. Het budget uit de Decentralisatie Uitkering is aanvullend daarop.
-
Het BSN nummer is een verplicht veld in het digitale berichtenverkeer. Er kan dus geen gebruik gemaakt worden van de digitale standaardberichten als een kind geen BSN nummer heeft. Als de verwijzing buiten het MDO om via bijvoorbeeld een huisarts verloopt dan is het aan de aanbieder om dat zo snel mogelijk te melden aan het jeugdteam van de gemeente. Zo kan er in overleg een passende oplossing gezocht worden.
Zie ook:
-
Het COA heeft overzichten beschikbaar gesteld met aantallen kinderen per COA locatie. Uitgaande van een bedrag van ca €740,- per kind is een schatting te maken hoeveel je als gemeente ontvangt. Let wel: dit is een schatting, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. In de decembercirculaire wordt bekend wat de bevoorschotting wordt.
- Nb: Zoals in bovenstaande vraag ook al is aangegeven worden de COL locaties uitgesloten voor de Decentralisatie Uitkering, omdat het verblijf van enkele dagen te kort is om jeugdhulp in te zetten.
-
De aantallen voor de uitkering van de Decentralisatie Uitkering worden gebaseerd op cijfers van het COA. Het COA levert deze gegevens aan de VNG, de VNG levert door naar het ministerie van BZK.
-
Eisen aan inschrijving in het BRP voor asielzoekers zijn:
- Rechtmatig verblijf (ontstaat al bij de aanvraag)
- Bij de inschrijving naar verwachting vier maanden rechtmatig verblijf in Nederland
- Identiteit voldoende vastgesteld
- Indien de asielzoeker na zes maanden nog steeds rechtmatig in Nederland verblijft en naar verwachting nog langer rechtmatig gaat verblijven in een COA locatie moet worden ingeschreven.
Bij asielzoekers die na aanvraag naar verwachting niet langer dan zes maanden in Nederland gaan verblijven vindt sowieso geen inschrijving plaats. Dit geldt voor dublinclaimanten, asielzoekers die afkomstig zijn uit een veilig land van herkomst, en vreemdelingen die al recht hebben op bescherming in een andere lidstaat van de EU.
Als mensen wel zijn ingeschreven in de BRP en ze worden daarna onrechtmatig, dan blijven ze ingeschreven in de BRP en moeten verhuizingen gewoon geregistreerd worden. Onrechtmatig worden is geen reden voor uitschrijving. Bij (gedwongen) vertrek uit Nederland moeten ze uitgeschreven worden uit het ingezetenen deel van de BRP en ‘verhuizen’ ze naar het Register Niet-Ingezetenen (RNI).
- Basisregistratie personen (via COA)
- Eindrapportage Landelijke uitrol BRP straten (via gemeenten van de toekomst)
-
De 3 miljoen euro uit het gemeentefonds die gemeenten overmaakten naar het COA en de 2,1 miljoen euro die het ministerie van Veiligheid en Justitie uittrekt voor de inzet van Jeugd-GGZ voor asielzoekerskinderen zijn in een Decentralisatie Uitkering opgenomen.
Zie ook:
- Meicirculaire 2018 (Via Rijksoverheid)
-
De reiskosten blijven volgens de al geldende normen. Het COA of de RMA betaalt.
Ervaringen uit de pilots jeugdhulp
-
Vanuit elke pilot heeft een aantal contactpersonen zich bereid verklaard als sparringpartner/maatje te fungeren voor COA locaties en gemeenten, zodat zij ondersteuning krijgen vanuit ervaring van de pilots. Als u geïnteresseerd bent in persoonlijk contact met één van de contactpersonen, laat dit dan weten aan
- Sanne Eeltink, mail: sanne.eeltink@vng.nl (contactpersoon voor gemeenten)
- Jacobine Glasbergen, mail: jacobineglasbergen@coa.nl (contactpersoon voor COA)
-
De pilots zijn gehouden verspreid over het land in de volgende gemeenten:
- Gemeente Binnenmaas – AZC ’s-Gravendeel (afgerond)
- Gemeente Utrechtse Heuvelrug – AZC Leersum
- Gemeente Dronten – AZC Dronten
- Gemeente Waadhoeke – AZC Sint Annaparochie
- Gemeente Smallingerland – AZC Drachten (incl. AMV)
- Gemeente Amsterdam – AZC Amsterdam
- Gemeente Katwijk – GLO Katwijk
- Gemeente Weert en gemeente Leudal – AZC Weert, AZC Echt, AZC Baexem
- Gemeente Hoogeveen de Wolden – AZC Hoogeveen
- Gemeente Utrecht – AZC Utrecht (incl. AMV)