Ledenbrief nummer

Lbr. 13/104

Samenvatting
Samen met de G32-gemeenten hebben wij een aantal beleidsregels geformuleerd voor het realiseren van oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen (ook hybride) in de openbare ruimte. Deze beleidsregels zijn een aanvulling op reeds eerder verschenen publicaties hierover van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV), CROW en Agentschap NL.

De beleidsregels zijn met name bedoeld voor gemeenten die niet zelf initiatiefnemer willen zijn, maar wel medewerking willen verlenen aan verzoeken vanuit de markt om oplaadpalen en/of andere oplaadinfrastructuur in de openbare ruimte te realiseren. In de beleidsregels geven gemeenten aan onder welke voorwaarden zij bereid zijn mee te werken aan verzoeken uit de markt. Op basis van deze beleidsregels kunnen gemeenten

  • ontheffingen/vergunningen (APV) verlenen voor het plaatsen van oplaadpalen/-infrastructuur in de openbare ruimte en
  • verkeersbesluiten nemen tot het aanwijzen van parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen. 

Bij de beleidsregels hebben wij als bijlagen voorbeelden toegevoegd van een APV-ontheffing/vergunning, een verkeersbesluit en een aanvraagformulier.

Gemeenten die zelf als initiatiefnemer en concessieverlener willen optreden bij het realiseren van publieke oplaadinfrastructuur verwijzen wij graag naar de publicaties hierover van CROW en Agentschap NL, nu Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zie de websites van deze organisaties:

http://www.crow.nl/vakgebieden/verkeer-en-vervoer/bibliotheek
http://www.crow.nl
http://www.rvo.nl

Bijeenkomst

De G32-Klankbordgroep openbare laadpalen EV organisereert op dinsdag 14 januari as. een bijeenkomst waarin door de VNG een nadere toelichting zal worden gegeven op de Beleidsregels. De bijeenkomst vindt plaats van 13:00 tot 16:00 uur.
Locatie: gemeente Dordrecht, Spuiboulevard 300 (ongeveer 10 minuten loopafstand vanaf station Dordrecht) Alle gemeenten zijn van harte welkom bij deze bijeenkomst; deelnemers dienen zich wel vooraf aan te melden!
Voor verdere informatie / opgave verwijzen wij u naar Siddi Roza, gemeente Zoetermeer, e-mailadres: s.roza@zoetermeer.nl, telefoonnummer: 079-3468311.