De bestuursvergadering wordt geopend met een actueel thema van deze week: het principeakkoord over de Hervormingsagenda Jeugd. Verder bespreekt het bestuur de Voorjaarsnota, de Wet langdurige Zorg en worden er verschillende voorstellen goedgekeurd.

Hervormingsagenda Jeugd

De voorzitter dankt delegatieleider Cathalijne Dortmans en alle andere betrokken VNG-bestuurders en -medewerkers hartelijk voor hun volhardende inzet de afgelopen anderhalf jaar en de enorme prestatie die zij geleverd hebben. 

Een ledenbrief met uitgebreide uitleg over het principeakkoord is inmiddels naar de leden verzonden. Tijdens de ALV op 14 juni aanstaande legt het bestuur het akkoord voor aan de leden.

Voorjaarsnota

Daarnaast is geruime tijd aandacht besteed aan de komende Voorjaarsnota van het kabinet. Ter voorbereiding op de uitkomst hiervan wat betreft voldoende, meerjarige, financiële middelen, bespreekt het bestuur de eventueel te nemen vervolgstappen. De leden worden hierover zo spoedig mogelijk nader geïnformeerd. 

Wet langdurige zorg (Wlz)

Ook aan de orde deze bestuursvergadering zijn de bestuurlijke afspraken met betrekking tot de instroom Wet langdurige zorg (Wlz) GGZ. Het bestuur stemt hiermee in met inachtneming van de volgende punten:

  • Een uitname uit het gemeentefonds is onbespreekbaar. 
  • Goede randvoorwaarden voor uitvoerbaarheid van de uitgewerkte maatregelen zijn een ontbindende voorwaarde voor het vervolg van de aanpak.
  • Start met onderzoek naar de passendheid en houdbaarheid van de ondersteuning en zorg voor deze groep in het brede zorgstelsel. Maak deze rapportage onderdeel van het houdbaarheidsonderzoek Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Zie ook: VNG-bericht 'Uitname gemeentefonds geen oplossing voor hoge instroom Wlz' (18 april 2023)

En verder

Het bestuur gaat verder akkoord met onder meer voorstellen betreffende de spreidingswet en het Fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU). Ook de Verenigingsstrategie 2030 heeft de instemming van het bestuur. Deze wordt binnenkort naar de leden verzonden.