De Belastingdienst stuurt tussen eind maart en half april drie brieven aan ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het bijzonder uitstel van betalingen vanwege de coronacrisis. 

Mogelijk geven deze brieven ondernemers een aanleiding om bij hun gemeente aan te kloppen voor ondersteuning bij financiële zorgen. Daarom informeren wij u hier graag over.

Planning

De Belastingdienst stuurt deze week een schuldenoverzicht met bijbehorend informatieblad naar alle ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het bijzonder uitstel van betalingen vanwege de coronacrisis. Dit overzicht gaat naar zowel de ondernemers die alle betalingen hebben voldaan als de ondernemers met een betaalachterstand. In dit schuldenoverzicht staat welke belastingaanslagen nog voldaan dienen te worden door de ondernemers. Indien van toepassing, staat hier ook een overzicht van welke toeslagen zij nog moeten terugbetalen.

Begin april ontvangen alle ondernemers die gebruikmaken van het bijzonder uitstel een tweede brief met een rentebeschikking met daarin een overzicht van alle aflossingen en de rente van het bijzonder uitstel.

Half april gaat een derde brief naar uitsluitend de ondernemers die achterlopen met de aflossingen van het bijzonder uitstel en/of de lopende verplichtingen vanaf 1 oktober. Zij ontvangen de oproep om binnen 14 dagen aan de betalingsverplichting te voldoen. Lukt dit niet? Dan lopen de ondernemers het risico dat de regeling wordt ingetrokken. Ondernemers die moeite hebben met hun betalingsverplichtingen, worden in deze brief verwezen naar de KVK en de gemeente.

Meer informatie

Ter ondersteuning aan de communicatie van de Belastingdienst, is er de website van de Belastingdienst - bijzonderuitstel.

De VNG ondersteunt gemeenten bij (het versterken van) de ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen en/of schulden via het project Ondernemers en Financiële zorgen. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Mail deze naar schulden@vng.nl.

Contactpersoon ondernemers met financiele zorgen

Voor het project Ondernemers en Financiële zorgen zijn wij op zoek naar één contactpersoon per gemeente, ISD of belastingsamenwerking om uw gemeente de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Bent u contactpersoon voor uw gemeente? Aanmelden kan via deze link.