Bij het wetsvoorstel voor de Energiewet zijn een aantal amendementen ingediend die belangrijk zijn voor een uitvoerbaar energiebeleid, de aanpak van netcongestie en een betaalbare energierekening. In een brief aan de Tweede Kamer geven we onze argumenten en vragen we om deze amendementen te steunen.

Lees de VNG-appreciaties amendementen Energiewet (pdf, 120 kB) 

Energie delen

De VNG, Aedes, Vereniging Eigen Huis, Techniek NL, Woonbond, Consumentenbond en Unie van Waterschappen pleiten gezamenlijk voor aanvaarding van het amendement Kröger 36378-65. Dit amendement maakt het mogelijk dat inwoners en bedrijven, al dan niet in energiecoöperaties, lokaal opgewekte energie kunnen delen, ook als zij niet bij dezelfde energieleverancier zijn aangesloten.

Dit maakt energie delen aantrekkelijker. Dat is positief want energie delen verlaagt de energierekening en helpt netcongestie te beperken, door een prikkel te geven om elektriciteit lokaal en gelijktijdig te gebruiken. Ook zorgt energie delen ervoor dat alle groepen uit de samenleving kunnen meedoen, ook degenen zonder zonnepanelen op hun dak. 

Om die redenen staan de VNG en Techniek NL ook achter het amendement Kröger c.s. 36378-56

Overige amendementen

Ook vragen we de Kamer in te stemmen met de volgende amendementen:

Amendement Flach en Koekkoek 36378-46: Met dit amendement kunnen gemeenten of provincies eisen stellen aan energieprojecten, bijvoorbeeld over lokaal eigendom, participatie of netcongestie, zonder in de verantwoordelijkheid van netbeheerders te treden. 

Amendement Kröger 36378-50: Dit amendement maakt het mogelijk om de benodigde investeringen van de netbeheerders daadwerkelijk te prioriteren op basis van maatschappelijke wensen.

Amendement Grinwis c.s. 36378-67: Gemeenten hebben eenmalig de uitkering van de energietoeslag uitgevoerd. De VNG wil dat inkomensbeleid via een centraal uitgevoerde regeling door landelijke uitvoeringsorganisaties wordt verzorgd. Dat kan met dit amendement.

Amendement Kröger en Grinwis 36378-60: Dit amendement maakt het mogelijk dat netbeheerders opwek- of opslagcapaciteit ontwikkelen met als (enig) doel netcongestie te verlichten. Dit is cruciaal voor acute problemen zoals in Flevoland, Gelderland en Utrecht.