Met de nieuwe VNG Caribendesk intensiveert de VNG de samenwerking met het Caribisch deel van het koninkrijk. Het gaat om een pilot om onze dienstverlening beter beschikbaar te maken voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, om zo beleid, wetgeving en uitvoering op de eilanden te versterken.

De eilanden zijn bijzonder lid van de VNG, maar vanwege hun bijzondere status zijn niet alle diensten en producten van de VNG direct bruikbaar. Als onderdeel van de Caribendesk zullen we onder meer uitvoeringstoetsen uitvoeren en ondersteuning bieden bij beleid en uitvoering in het sociaal domein.

VNG-voorzitter Sharon Dijksma en Roald Lapperre, directeur-generaal Koninkrijksrelaties van het ministerie van BZK, kondigden de Caribendesk aan tijdens de Caribische netwerklunch op het VNG Jaarcongres. De pilot loopt van juli 2024 tot december 2025 en wordt gefinancierd door BZK. Tijdens deze periode bekijken we met BZK hoe de ondersteuning ook structureel geborgd en gefinancierd kan worden.

Caribisch Uitwisselingsnetwerk

Naast de Caribendesk kunnen de openbare lichamen Saba, Sint Eustatius en Bonaire en de autonome landen Aruba, CuraƧao en Sint Maarten ook gebruikmaken van het Caribisch Uitwisselingsnetwerk, dat eveneens gefinancierd wordt door het ministerie van BZK. Via het uitwisselingsnetwerk krijgen de Caribische overheden ondersteuning bij concrete vraagstukken via kortere en langere opdrachten op de eilanden. Nederlandse gemeenten kunnen hieraan bijdragen door expertise beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld via een detachering van ambtenaren.

Meer informatie

VNG en het Caribisch deel van het koninkrijk