De VNG nam met droefheid kennis van het overlijden van haar erevoorzitter Ad Havermans. We herinneren hem als een aardige en benaderbare man, een bruggenbouwer en bovenal een echte gemeenteman met een bijzondere staat van dienst. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en dierbaren.

Havermans werd na zijn Leidse studie rechten ambtenaar ter secretarie in Zevenaar. In 1963 volgde zijn benoeming als burgemeester van Pannerden, nu gemeente Zevenaar. In 1969 werd hij burgemeester van Druten, in 1974 stapte hij over naar Doetinchem. Tijdens zijn ambtsperiode in Doetinchem promoveerde hij in 1984 aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen op het onderwerp 'Artikel-12 gemeenten'.

Burgemeester van Den Haag

Van 1985 tot 1996 was Havermans burgemeester van Den Haag. Hij stond bekend als een verbinder en een bestuurder in hart en nieren. Tijdens zijn ambtsperiode kampte Den Haag met grote financiële problemen. Havermans maakte zich sterk om daar een oplossing voor te vinden. Daarbij gaf hij blijk van een grote kennis van zaken én doortastendheid, waarbij hijzelf echter nooit op de voorgrond trad. Jan van Zanen: 'Hij stond voor een stad waar iedereen gehoord wordt. En iedereen zich thuis voelt. Daarin is en blijft Ad Havermans een voorbeeld voor huidige en toekomstige bestuurders van Den Haag'.

Inzet voor gemeenten

Havermans was een bestuurder die over de grenzen keek. Van 1987-1994 was hij voorzitter van de VNG en daarna erevoorzitter. Havermans zag voor gemeenten een actieve rol weggelegd bij de ontwikkelingssamenwerking en wist daarvoor zelfs de secretaris-generaal van de VN te enthousiasmeren. In de jaren dat hij in Den Haag burgemeester was, ontwikkelde die stad zich verder tot internationale stad van vrede en recht. Na zijn vertrek uit Den Haag was hij lid van de Algemene Rekenkamer (1996-2002) en waarnemend burgemeester van Zoeterwoude (2003-2004).

Havermans overleed op 8 maart 2022. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Hij werd 87 jaar.