Tijdens het Overhedenoverleg spraken we met het kabinet af dat decentrale overheden nauw betrokken zullen worden bij de verdere uitwerking van het regeerakkoord. Het ministerie van Binnenlandse Zaken pakt hierin de regierol.

Op 19 augustus vond het 1e Overhedenoverleg plaats onder leiding van minister-president Schoof. Vanuit het kabinet waren ook de ministers en staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken en Financiën aanwezig. Naast de VNG waren de koepels van de provincies en waterschappen erbij. 

Gemeentefonds

Zoals ook uit het Hoofdlijnenakkoord bleek, gaat het kabinet de bezuinigingen op het gemeentefonds in de Miljoenennota 2025 niet terugdraaien. De financiële kaders voor gemeenten blijven zoals is vastgelegd in de Voorjaarsnota. We hebben afgesproken dat de afspraken met het vorige kabinet over Wmo en Hervormingsagenda Jeugd gerespecteerd worden. Het is nodig dat de in de Voorjaarsnota toegezegde Wmo-reeks met een jaarlijkse toevoeging van € 75 miljoen al ingeboekt wordt op het gemeentefonds, zodat gemeenten hier rekening mee kunnen houden in hun begroting.

Uitkomst gesprek

Tijdens het overleg benadrukten we dat de bezuinigingen op het gemeentefonds vanaf 2026 haaks staan op de ambities van het kabinet. We delen ambities betreft bestaanszekerheid, versterking voorzieningenniveau in alle gemeenten, aandacht voor de relatie tussen het zorgdomein en het sociaal domein en het versnellen van de woningbouwopgave.

Met de ministers en staatssecretarissen spraken we af dat we de komende 3 maanden in deelstudies onderzoeken of de taken en middelen rond deze 4 thema’s in balans zijn. Wanneer dat niet het geval is, geven we aan welke stappen we gezamenlijk moeten zetten om dat te herstellen. Het traject staat onder leiding van de minister van BZK. Eind oktober/begin november volgt een 2e Overhedenoverleg waarin we de uitkomsten van het onderzoek bespreken. We zullen dan ook een analyse maken van de gewenste balans tussen taken en middelen en beslissingen nemen over het vervolgproces.

Zie ook

Ledenbrief Overhedenoverleg en start publiekscampagne (pdf, 106 kB)

Video VNG Actueel: Reacties Judith Uitermark, minister van BZK en Sharon Dijksma, voorzitter VNG