In deze laatste vergadering voor het zomerreces heet voorzitter Sharon Dijksma 2 nieuwe bestuursleden welkom: Nathalie Kramers, wethouder in Leeuwarden en in het bestuur opvolger van Cathalijne Dortmans als voorzitter van de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs (ZJO). En Marga Vermue, burgemeester van Sluis.

Bestuurslid Geert van Soest is er vandaag voor het laatst bij, hij vertrekt per 1 september bij de gemeente Venlo. Hij wordt nogmaals bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de VNG. 

Vanwege het vertrek van Rutger Groot Wassink zal vicevoorzitter Mark Boumans tot het eind van de bestuursperiode het voorzitterschap van TCAM overnemen. 

De voorzitter meldt dat het VNG-bestuur per 1 september 3 vacatures in het bestuur heeft: voor een raadslid, een griffier en een vacature vanwege het vertrek Rutger Groot Wassink.

Actualiteiten

Op 5 juli waren de voorzitter en algemeen directeur van de VNG en de voorzitters van de gemeentelijke netwerken, de wethoudersvereniging en het Genootschap van burgemeesters uitgenodigd door de koning om te praten over de stand van zaken van het lokaal bestuur. 

Felicitatiebrieven zijn gestuurd aan de nieuwe minister-president en de nieuwe bewindspersonen. Inmiddels is met vrijwel alle kabinetsleden contact gelegd en de eerste kennismakingsafspraken staan al op korte termijn gepland.

Terugblik Jaarcongres en Algemene Ledenvergadering op 25 en 26 juni

Het bestuur kijkt terug op een mooi congres en een goed verlopen ledenvergadering. Bestuurslid Liesbeth Spies, burgemeester van een van de 3 gastgemeenten Alphen aan den Rijn, wordt gecomplimenteerd door de andere bestuursleden.

Digitale agenda 2024-2028

Bestuurslid Peter Snijders, voorzitter van de commissie Informatiesamenleving, geeft een toelichting op de collectieve, digitale strategie voor de komende jaren. De agenda bestaat uit 3 delen: normeren en democratiseren, kansen benutten en mogelijk maken. Het bestuur stemt in met de ambities en de prioriteiten die in de agenda worden beschreven. De urgentie om hieraan bestuurlijke aandacht en concrete uitvoering te geven wordt breed onderkend.

Overheidsbrede loketten

Roel Wever (voorzitter College voor Dienstverlening) en Peter Snijders zijn de bestuurlijk portefeuillehouder voor dit onderwerp. Overheden werken samen in het kader van het programma Werken aan uitvoering (WaU) aan totstandkoming van overheidsbrede dienstverlening, die aansluit op de verwachtingen en behoeften van mensen en bedrijven. Om dat te bereiken voert de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een programma uit, gericht op onder meer versterking van de loketfunctie van de overheid (digitaal en fysiek).

Overheidsbrede loketten geven concrete invulling aan het uitgangspunt dat overheden in de ogen van burgers één (gezamenlijke) overheid zijn, ongeacht hoe ze aan de achterkant georganiseerd zijn. Het bestuur steunt dit initiatief en bespreekt een aantal voorwaarden, zoals goede afbakening van de dienst- en hulpverlening en aansluiting op lokale infrastructuur. 

Manifest lokaal gezag

Vanuit de commissie Bestuur en Veiligheid heeft commissievoorzitter Liesbeth Spies dit manifest van de regioburgemeesters geagendeerd. Het bestuur stemt ermee in dat het manifest door de VNG wordt omarmd en gesteund. Het wordt onder de aandacht gebracht van de leden en bijvoorbeeld bij de ministers van Justitie en Veiligheid van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.