Vanwege het informele (14 april) en formele (16 april) Overhedenoverleg waren er op die dagen extra bestuursvergaderingen ingelast. Op de vergadering van 23 april werden het Overhedenoverleg, de Voorjaarsnota en het vervolgproces besproken. Ook stond de oprichting van het VNG Risicobeheerfonds op de agenda.

Vergadering 14 april: jeugdzorg

Het bestuur besprak de uitkomsten van het informeel Overhedenoverleg over jeugdzorg en de mate waarin het kabinet aan de inzet van de VNG tegemoet wilde komen. Op dat moment was nog onzeker hoe groot een beweging van het kabinet zou zijn en hield het bestuur er rekening mee dat het nodig zou kunnen zijn om het zware middel van de juridische procedure in te zetten. 

Vergadering 16 april: uitkomst Overhedenoverleg en Voorjaarsnota

In het Overhedenoverleg van 16 april bleek het kabinet bereid om substantiële extra middelen voor gemeenten vrij te maken op het gebied van jeugd (op basis van het advies van de commissie Van Ark) en voor de demping van ‘het ravijn’ (de bredere tekorten van gemeenten). Naar inschatting van het bestuur is hiermee het maximaal haalbare resultaat op dat moment bereikt. 

Tegelijkertijd stelde het bestuur vast dat we er nog niet zijn. De Voorjaarsnota en aanvullende afspraken met het kabinet (onder meer over een tweede adviesaanvraag aan de commissie Van Ark en de compensatie voor de jaren 2023 en 2024) bieden gedeeltelijke oplossingen voor de problemen van gemeenten. Het bestuur sprak grote waardering uit voor de inzet van de onderhandelaars en de VNG-medewerkers die hen daarin ondersteunden. 

In de ledenbrief van 18 april zijn de leden geïnformeerd en op 22 en 24 april vonden in totaal 4 digitale informatiesessies plaats waaraan ruim 300 lokale bestuurders deelnamen. 

Vergadering 23 april

Voorjaarsnota en vervolgproces

De bestuursleden hebben de verschillende reacties van gemeenten op het bereikte resultaat gedeeld. Over het algemeen lijkt er steun te zijn voor de gemaakte keuzes. Er is begrip voor het standpunt dat er blijvend aandacht nodig is voor een goede balans tussen taken en middelen. Daarnaast is er het besef dat de financiële beheersbaarheid van de jeugdzorg per 1 januari 2028 niet realistisch is. Het bestuur staat zij aan zij met de corporaties en vreest de gevolgen van de kabinetsplannen voor de ambities in de woningbouw.

De komende periode  worden de afspraken met het kabinet verder uitgewerkt. Tijdens de ALV op 18 juni zal op basis van de meest actuele informatie een goed gesprek worden gevoerd met de leden. De stukken voor de ALV worden op 21 mei naar de leden gestuurd, met mogelijk enkele nazendingen vanwege actuele ontwikkelingen.

Oprichting VNG Risicobeheerfonds

Het bestuur kwam terug op enkele eerder gestelde vragen over de inrichting van de governance van het Risicobeheerfonds en de verbinding met de VNG en gemeenten. Het bestuur benadrukte het belang dat gemeenten goed worden meegenomen en geïnformeerd worden over de werking, financiering en meerwaarde van het fonds. De VNG zal zekerheidshalve nogmaals nauwgezet kijken naar de juridische en statutaire bepalingen voor de oprichting van het fonds. De oprichting van het fonds wordt in ieder geval geagendeerd voor de ALV van 18 juni. 

Andere bespreekpunten

Het bestuur sprak ook nog over een aantal andere onderwerpen, waaronder:

  • Een eerste voorstel voor een resolutie 'Collectivisering digitalisering' (met voorstellen om op dit terrein nog meer samen te werken).
  • Mandaat landelijke inkoop (verlenging met 3 jaar en uitbreiding van de huidige afspraken).
  • Onderhandelingen over afval tussen VNG en de producenten verenigd in Verpact (over de herziening van de huidige afspraken over aanlevering, verwerking en vergoedingen).