Voorzitter Sharon Dijksma opent de online vergadering en heet in het bijzonder bestuurslid Erik Drenth welkom, die terugkeert in het bestuur na een periode van ziekteverlof.
Overleg met het kabinet
De voorzitter geeft een terugblik van het overleg tussen de VNG-delegatie en het kabinet. De voorzitter vertelt dat de gesprekken met de minister-president en met de fondsbeheerders in goede sfeer verlopen. De belangrijkste onderwerpen zijn de grote zorgen over de financiële situatie van gemeenten – nu en in de toekomst. Het is voor de leden van de VNG essentieel dat de taken die gemeenten uitvoeren en de middelen die daarvoor vanuit het rijk beschikbaar worden gesteld in balans worden gebracht.
De VNG bespreekt met de ministeries ook de uitwerking van de verschillende onderdelen van het regeerakkoord. Hierbij gaat het niet alleen over de financiële consequenties van de kabinetsplannen, maar ook over uitvoerbaarheid en beleidsvrijheid voor gemeenten.
Algemene Ledenvergadering (ALV) op 29 november
Voor de ALV op 29 november staan – naast bovenstaande onderwerpen – o.a. ook het VNG Jaarplan 2025 en de GGU-begroting 2025 op de agenda. Het bestuur stemt in met beide stukken. In de bestuursvergadering van 30 oktober stelt het bestuur de agenda en stukken voor de ALV definitief vast. Deze stukken worden op 1 november naar de leden verzonden.
Stand van zaken Cao Aan de slag
Raymond Vlecken, burgemeester Weert en voorzitter van de Kamer Inclusieve Arbeid (KIA) neemt kort deel aan de vergadering. Hij geeft een toelichting op de stand van zaken rond de cao Aan de Slag. Deze cao is voor mensen die zonder ondersteuning niet in staat zijn het wettelijk minimum te verdienen. Het rijk wil de kosten van deze cao niet vergoeden aan gemeenten. Het KIA voert hierover gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en met de vakbonden. Gemeenten willen deze cao namelijk wel uitvoeren.
Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU)
Roel Wevers, voorzitter van het College voor Dienstverleningszaken, geeft het bestuur via een presentatie een actueel beeld van wat het fonds GGU levert. Voor de komende periode is de ambitie om dit brede aanbod van producten en diensten meer bekendheid te geven, zodat nog meer gemeenten hiervan gebruik gaan maken.
Deelnemen aan bijvoorbeeld de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) of meedoen met de gezamenlijke aanbesteding mobiele telefonie leveren enorme financiële en efficiencyvoordelen op. Standaardisatie en samen ontwikkelen, de kern van het GGU, kan in de toekomst nog veel breder worden toegepast.
Overige onderwerpen
- Voorzitter van de commissie Zorg, Jeugd & Onderwijs, Nathalie Kramers, praat het bestuur bij over de tussentijdse evaluatie van het akkoord IZA/GALA. Deze evaluatie was bij ondertekening eind 2022 afgesproken
- Daarnaast stemt bestuur in met de actualisatie van de Contractstandaarden Jeugd
- Commissievoorzitter Economie, Klimaat, Energie en Milieu Lot van Hooijdonk licht toe dat nog wordt onderhandeld over de afvalafspraken
- Voorzitter van het College voor Arbeidsaken Ton Heerts meldt dat de ledenraadpleging voor de nieuwe Cao Gemeenten loopt. De uitslag wordt 30 oktober voorgelegd aan het bestuur voor instemming.
- Tenslotte geeft vicevoorzitter Mark Boumans, ook voorzitter van Tijdelijke Commissie Asiel en Migratie (TCAM), een terugblik op de verschillende gesprekken die met het ministerie van Asiel en Migratie zijn gevoerd en waaraan in de media veel aandacht is besteed.