Deze digitale bestuursvergadering stond in het teken van de Voorjaarsnota, de vaststelling van de ALV-stukken en een aantal inhoudelijke onderwerpen.

Ledenbrief Voorjaarsnota

Het bestuur bespreekt de concept ledenbrief over de Voorjaarsnota. De ledenbrief bevat: 

  • Een terugblik op onze gezamenlijke inzet en inspanningen van de periode vanaf 2022 tot nu toe met een duiding van het huidige tussenresultaat en een toelichting op onze inzet voor de komende maanden
  • Een toelichting op de nieuwe resolutie Jeugd, zoals die zal voorliggen in de ALV van 18 juni en de continuering van onze inzet, zoals beschreven in de Najaarsresolutie
  • Een financiële analyse op hoofdlijnen van de Voorjaarsnota met in de bijlage de volledige financiële analyse
  • Een begrotingsadvies op hoofdlijnen voor de jaren 2026/2027 en 2028/2029 met in de bijlage het volledige begrotingsadvies

Inmiddels is de ledenbrief uitgekomen: Voorjaarsnota: duiding, financiële analyse en begrotingsadvies.

ALV-stukken 18 juni

Het bestuur bespreekt de stukken voor de ledenvergadering: waaronder het contributievoorstel 2026, de Kadernota 2026 inclusief GGU begroting en GGU bijdrage, het VNG Risicobeheerfonds, de resolutie collectieve digitalisering met het collectiveringsvoorstel Realisatie Common Ground, de resolutie Jeugd en de nieuwe afspraken inzameling verpakkingsafval. 

De commissievoorzitter ZJO geeft een toelichting over de stand van zaken van de onderhandelingen rond het IZA en het AZWA (Aanvullend Zorg en Welzijn Akkoord). Op 26 mei zal er duidelijkheid zijn over de uitkomst van de onderhandelingen en of het bestuur deze met een positief advies aan de leden kan voorleggen. 

Weerbare samenleving

Het bestuur bespreekt het voorstel, dat bestaat uit: een eerste uitwerking van de actielijst voor maatregelen op gemeentelijk niveau en de uitgangpunten voor een landelijk dekkend netwerk van noodsteunpunten. Deze uitwerking is tot stand gekomen in intensieve samenwerking met gemeenten en het Veiligheidsberaad. 

Een volwaardige lokale weerbaarheidsaanpak vraagt om extra investeringen, waarvan de grootte nog lastig in te schatten is. Vooralsnog is er op korte termijn weinig zicht op extra middelen vanuit het kabinet. De uitwerking van financiële scenario’s, zowel voor de VNG als voor gemeenten, vormt een onderdeel van de bestuurlijke opdracht.

Nederlandse Digitaliseringsstrategie

Het bestuur heeft de inhoud van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) vastgesteld. Deze strategie is door de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties & Digitalisering ontwikkeld, in nauwe samenwerking met medeoverheden de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS). Deze strategie moet ervoor zorgen dat de verschillende bestuurslagen beter gaan samenwerken om kansen van digitalisering te benutten en de weerbaarheid van de overheid te vergroten. De NDS die nu voorligt gaat uit van 6 prioriteiten waarop versnelling nodig is door nauwe samenwerking tussen alle bestuurslagen als 'één digitaal Huis van Thorbecke'

Overige onderwerpen

Het bestuur is akkoord gegaan met de aanpak om te zorgen voor voldoende bezetting van VNG-bestuur, -commissies en -colleges in de periode van juni 2025 tot september 2026. Dit vanwege de gemeenteraadsverkiezingen. 

Verder is het bestuur akkoord gegaan met de gemeentelijke inzet op het Meerjarig Financieel Kader van de Europese begroting en de Alliantie Work in NL. Dit betreft de publiek-private ondersteuning van EU-arbeidsmigranten en de wijziging van de statuten en het huishoudelijk reglement Vereniging Zuid-Hollandse Gemeenten.